ciasteczka wątróbkowe dla psa

Ciasteczka wątróbkowe dla psa

Każdy z nas lubi zjeść coś pysznego - nasze psy również! Tak naprawdę większość z nich jest niezłymi łasuchami.

Chyba nie ma psa, który mógłby się oprzeć pysznym smakołykom – zwłaszcza tym, które zrobione są własnoręcznie przez właściciela. Co więcej, w przypadku psów również sprawdza się powiedzenie „przez żołądek do serca”, dlatego nie zwlekajcie i zróbcie ciasteczka wątróbkowe dla psa.

Jesteśmy pewni, że mu zasmakują! Poniżej przedstawiamy różne wersje przepisu na te słynne psie ciasteczka.

Ciasteczka wątróbkowe dla psa

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 jajka.

Wykonanie:

W pierwszej kolejności należy dokładnie wymieszać wszystkie powyższe składniki, tak aby powstała jednolita masa, którą wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na 220°C. Kiedy już się nagrzeje, wkładamy blaszkę i pozostawiamy na 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy, czekamy, aż wystygnie i kroimy na kawałki.

Ciasteczka wątróbkowo-ryżowe

Składniki:

  • 20 dag wątróbki drobiowej,
  • 4 łyżki płatków ryżowych,
  • 6 łyżek mąki,
  • 1 jajko.

Wykonanie:

Tym razem proponujemy ciasteczka wątróbkowe z płatkami ryżowymi, które należy zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na kilka minut. Mięso trzeba zmielić. Kiedy płatki wchłoną wodę, trzeba wymieszać je z wątróbką i wyłożyć na blachę cienką warstwę. Piec w temperaturze 180°C przez pół godziny. Ostudzoną masę pokroić.

Ciasteczka wątróbkowe ze świeżą bazylią

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • 3 jajka.

Wykonanie:

Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę wykładamy na blachę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 20-30 minut. Po tym czasie można dodatkowo wysuszyć przez około 20 minut w temperaturze 100°C z termoobiegiem. Ostudzony placek kroimy na mniejsze kawałki.

Ciasteczka wątróbkowe ze świeżą pietruszką

Składniki:

  • 250 g wątróbki z indyka,
  • 1 łyżka oleju lnianego,
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej,
  • świeża pietruszka (szczypta),
  • 1 całe jajko.

Wykonanie:

Podobnie jak w poprzednich przepisach – mięso i świeżą pietruszkę miksujemy. Dodajemy łyżkę oleju lnianego, jajko i mąkę i dążymy do uzyskania jednolitej masy. Powstałe ciasto wykładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 180°C przez 20 minut. Ostudzone ciasto kroimy na małe kawałeczki.

Chcesz dać głos i ocenić?
Dołącz do naszego stada – zarejestruj się!
Ocena użytkowników