Czym nagradzać psa? Poznaj przepisy na najlepsze przysmaki!

Przedstawiamy plusy i minusy najczęściej używanych przysmaków, a także przepisy na domowe smakołyki. Odpowiadamy na pytanie, czym nagradzać psa?

Parówka

Łatwo ją podzielić na małe kawałki, jest atrakcyjna nawet dla największych niejadków ze względu na intensywny zapach (można go jeszcze wzmocnić, podając ją lekko podgrzaną), przechowywana w kieszeni czy saszetce nie zmienia kształtu i zbytnio nie brudzi.

Zawiera dużo niezdrowych dla psów przypraw i konserwantów – ich obecność może też wywoływać duże pragnienie. W upalne dni parówka dość szybko się psuje.

Mięso

Przyrządzone bez przypraw jest zdrowe. Różne rodzaje mięsa i różne sposoby przygotowania (można je ugotować w wodzie, z warzywami, albo tylko sparzyć, można też podgotować i po pokrojeniu na kawałki opiec w piekarniku) pozwalają uzyskać mnóstwo wariantów przysmaków.

Przygotowanie wymaga nieco czasu. Gotowe kawałki można przechowywać w lodówce, ale najlepiej zużyć je szybko. Poddane obróbce termicznej mięso łatwo się kruszy.

Żółty ser

Jest bardzo tłusty, więc dla psa smakowity. Łatwo pokroić go w kostkę i szybko podawać, gdy wymaga tego ćwiczenie. Jest miękki, nie zapycha, a więc nie zwiększa pragnienia.

Nie nadaje się dla zwierząt, które łatwo przybierają na wadze. W upały łatwo się topi, a co za tym idzie, brudzi. Niektóre czworonogi za nim nie przepadają.

Sucha karma

Bardzo wygodna do podawania w trakcie treningu. Bez problemu można zmniejszyć o odpowiednią porcję dzienne menu. Nie psuje się, nie zmienia kształtu.

Zwykle kiepsko motywuje psy. Nadaje się jedynie dla bardzo łakomych zwierzaków. By do niej zachęcić, można odpowiednią porcję na kilka godzin zamknąć w woreczku foliowym wraz z kawałkiem aromatycznej kiełbasy, co uatrakcyjni doskonale znany psu zapach.

Suszone gryzaki

Krótki czas przygotowania – wystarczy pokroić na drobne kawałki żwacze czy płuca kupione w sklepie zoologicznym. Niezwykle atrakcyjny przysmak dla niejadków.

Nie każdy opiekun zniesie zapach, jaki wydzielają wędzone przysmaki. Jest na tyle silny, że saszetka, w której przechowujemy nagrody, długo go wydziela, przyciągając w parku wszelkie napotkane psy. Kawałek żwacza – nawet niewielki – wymaga dobrego pogryzienia, więc przysmaki te nie sprawdzą się, gdy trzeba ich podać dużo w krótkim czasie.

pani trzyma w dłoni smakołyki dla psa
fot. Shutterstock

Czym nagradzać psa? Pyszne przepisy na psie smaczki!

Suszony kurczak

  • składniki: surowa pierś kurczaka

Mięso pokroić na niewielkie, cienkie plasterki. Rozłożyć na papierze śniadaniowym lub do pieczenia (musi chłonąć wilgoć). Suszenie trwa prawie tydzień, trzeba wybrać przewiewne, ale nienasłonecznione miejsce (np. na szafkach kuchennych). Co drugi dzień przewracamy kawałki na drugą stronę. Gotowe smakołyki przechowujemy w papierowej torebce w lodówce.

Ciastka owsiane

  • składniki: 20 dag płatków owsianych, 15 dag mąki, 15 dag jogurtu naturalnego, 2 jajka, 2 łyżki miodu (porcja na 60 sztuk)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować dość cienko. Piec przez 30 minut w temperaturze 150°C. Zaraz po wyjęciu z piekarnika pokroić na odpowiedniej wielkości kawałki i zostawić do wystygnięcia.

Ciastka wątróbkowo-ryżowe

  • składniki: 20 dag wątróbki drobiowej, 4 łyżki płatków ryżowych, 1 jajko, 6 łyżek mąki (porcja na 40 sztuk)

Płatki zalać wrzątkiem, przykryć, odczekać kilka minut, aż wchłoną wodę. Wątróbkę zmielić. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozsmarować na blasze cienką warstwę. Piec 30 minut w temperaturze 180°C. Pokroić i ostudzić.

Ciastka wątróbkowe

  • składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 2 szklanki mąki, 1/3 szklanki oleju, 3 jajka (porcja na 90 sztuk)

Wszystkie składniki wymieszać, masę wylać na blachę. Włożyć do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec 30 minut. Pokroić na kawałki i poczekać, aż wystygną.

Autor: Aleksandra Chmielarz