Ekologiczne gryzaki

To produkty uboczne przemysłu spożywczego, a więc pochodzą z mięsa zaakceptowanego do spożycia przez ludzi.

Ich atutem jest różnorodność. Można wybierać wśród nich pod kątem gatunku zwierzęcia, z którego pochodzą (ważne, gdy pies jest uczulony na jakiś rodzaj mięsa), rozmiaru, apetyczności, wartości odżywczych.

Jedzenie dla psa
fot. Shutterstock

Najpopularniejsze są suszone świńskie uszy. Jeśli jednak pies jest uczulony na wieprzowinę, do dyspozycji są uszy wołowe, a nawet jagnięce czy królicze. Są też noski, chrząstki i krtanie wieprzowe, tchawice, wymiona i płuca wołowe, żołądki i płuca końskie, żwacze wołowe, suszone serca, wątroby itd., a dla mniejszych czworonogów cienkie jelita wieprzowe.

Właściciele psów, które lubią gryźć różne przedmioty, z pewnością docenią suszone krtanie, penisy i ścięgna wołowe – tak twarde, że na długo zajmą podopiecznego. Niektóre gryzaki naturalne zawierają dodatek probiotyków, które mają dobroczynny wpływ na pracę układu pokarmowego.