Frykasy dla każdej rasy

Ciastka z tofu
Składniki:
25 dag tofu
25 dag marchwi
25 g masła
2 jajka
natka pietruszki
50 dag mąki pszennej
pełnoziarnistej

Odsączyć tofu i pokroić w kostkę. Umyć marchew i nieoskrobaną zetrzeć na tarce z małymi otworami. Umytą pietruszkę drobno posiekać. Wymieszać wszystko w misce, dodać jajka i masło, a potem zmiksować. Stopniowo dosypywać mąkę, aż powstanie jednolita masa. Ciasto rozwałkować (nie może się kleić) na placek grubości pół centymetra i wykroić ciasteczka. Ułożyć je na posmarowanej tłuszczem blasze i piec w rozgrzanym do 200°C piekarniku. Po trzech kwadransach obrócić wypieki i zostawić na kolejne 45 minut. Poczekać, aż wyschną (około 24 godzin), a potem przełożyć do szczelnego pojemnika. Tak przechowywane smakołyki nie stracą swych zalet nawet przez rok.

Niskokaloryczne kwadraty
Składniki:
30 dag ryżu
25 dag odtłuszczonego twarożku
25 dag cukinii
80 dag mąki pszennej
pełnoziarnistej

Ugotować ryż (powinien się kleić) i wymieszać z twarożkiem. Umyć cukinię i nieobraną zetrzeć na tarce. Zmiksować ją z masą ryżowo-serową. Stopniowo dodawać mąkę (tyle, by masę dobrze się wyrabiało) i zagnieść ciasto. Rozwałkować placek o grubości 1,5 cm i ostrym nożem wykrawać kwadraty (można też wycinać foremką). Ułożyć je na posmarowanej tłuszczem blasze i piec w rozgrzanym do 200°C piekarniku. Po godzinie obrócić i zmniejszyć temperaturę do 100°C. Piec drugą godzinę w uchylonym piekarniku, a potem zostawić na dobę do wyschnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Ciastka z tofu
Składniki:
25 dag tofu
25 dag marchwi
25 g masła
2 jajka
natka pietruszki
50 dag mąki pszennej
pełnoziarnistej

Odsączyć tofu i pokroić w kostkę. Umyć marchew i nieoskrobaną zetrzeć na tarce z małymi otworami. Umytą pietruszkę drobno posiekać. Wymieszać wszystko w misce, dodać jajka i masło, a potem zmiksować. Stopniowo dosypywać mąkę, aż powstanie jednolita masa. Ciasto rozwałkować (nie może się kleić) na placek grubości pół centymetra i wykroić ciasteczka. Ułożyć je na posmarowanej tłuszczem blasze i piec w rozgrzanym do 200°C piekarniku. Po trzech kwadransach obrócić wypieki i zostawić na kolejne 45 minut. Poczekać, aż wyschną (około 24 godzin), a potem przełożyć do szczelnego pojemnika. Tak przechowywane smakołyki nie stracą swych zalet nawet przez rok.

Niskokaloryczne kwadraty
Składniki:
30 dag ryżu
25 dag odtłuszczonego twarożku
25 dag cukinii
80 dag mąki pszennej
pełnoziarnistej

Ugotować ryż (powinien się kleić) i wymieszać z twarożkiem. Umyć cukinię i nieobraną zetrzeć na tarce. Zmiksować ją z masą ryżowo-serową. Stopniowo dodawać mąkę (tyle, by masę dobrze się wyrabiało) i zagnieść ciasto. Rozwałkować placek o grubości 1,5 cm i ostrym nożem wykrawać kwadraty (można też wycinać foremką). Ułożyć je na posmarowanej tłuszczem blasze i piec w rozgrzanym do 200°C piekarniku. Po godzinie obrócić i zmniejszyć temperaturę do 100°C. Piec drugą godzinę w uchylonym piekarniku, a potem zostawić na dobę do wyschnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku.