Frykasy dla każdej rasy

Wegetariańskie krakersy
Składniki:
duża marchewka
(lub jabłko, ewentualnie cukinia)
olej słonecznikowy
mleko
jajko
mąka

Zetrzeć marchewkę, wlać trochę mleka i odrobinę oleju. Dodać tyle mąki, aby dało się zagnieść masę. Łyżką uformować stożki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Piec w nagrzanym do 170-180°C piekarniku przez 25 minut. Po wyłączeniu pozostawić do wyschnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.

Ciasteczka z jabłkiem
Składniki:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 jabłko
1 jajko
1/3 szklanki oleju
1 łyżka brązowego cukru
niecałe pół szklanki wody

Zetrzeć jabłko i ubić jajko. Wszystkie rodzaje mąki wymieszać, dodać resztę składników, wyrobić jednolitą masę. Po rozwałkowaniu na wysypanej mąką stolnicy wykroić foremkami ciastka. Nagrzać piekarnik do 180°C i ułożyć je na papierze posmarowanym olejem. Piec przez 35-40 minut, a potem nie wyjmować ich jeszcze przez godzinę.

Wegetariańskie krakersy
Składniki:
duża marchewka
(lub jabłko, ewentualnie cukinia)
olej słonecznikowy
mleko
jajko
mąka

Zetrzeć marchewkę, wlać trochę mleka i odrobinę oleju. Dodać tyle mąki, aby dało się zagnieść masę. Łyżką uformować stożki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Piec w nagrzanym do 170-180°C piekarniku przez 25 minut. Po wyłączeniu pozostawić do wyschnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.

Ciasteczka z jabłkiem
Składniki:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 jabłko
1 jajko
1/3 szklanki oleju
1 łyżka brązowego cukru
niecałe pół szklanki wody

Zetrzeć jabłko i ubić jajko. Wszystkie rodzaje mąki wymieszać, dodać resztę składników, wyrobić jednolitą masę. Po rozwałkowaniu na wysypanej mąką stolnicy wykroić foremkami ciastka. Nagrzać piekarnik do 180°C i ułożyć je na papierze posmarowanym olejem. Piec przez 35-40 minut, a potem nie wyjmować ich jeszcze przez godzinę.