Frykasy dla każdej rasy


googletag.cmd.push(function(){googletag.display('div-gpt-ad-1568992787157-0');}); googletag.cmd.push(function(){googletag.display('div-gpt-ad-1569227010092-0');});

Mufinki marchwiowo-serowe

Składniki:
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki pełnoziarnistej
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka startego żółtego sera
szklanka startej marchwi
2 duże jajka
szklanka mleka
1/4 szklanki oleju

googletag.cmd.push(function(){googletag.display('div-gpt-ad-1568992853365-0');}); googletag.cmd.push(function(){googletag.display('div-gpt-ad-1569227051624-0');});

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać marchew, ser i wyrobić ciasto.
W osobnej misce ubić jajka, dodać mleko i olej. Tak przygotowaną masę wymieszać
z ciastem. Wysmarować foremkę masłem, wypełnić otwory ciastem na 3/4 wysokości. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Piec mufinki na środkowym poziomie przez 20-25 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia.

Ciasteczka z dynią i botwinką
Składniki:
2 jajka
1/4 szklanki mleka
pół szklanki mąki sojowej
2 szklanki mąki pszennej
pełnoziarnistej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki posiekanych
pestek z dyni
2 łyżki oleju roślinnego
łyżka posiekanej botwinki

Wymieszać wszystkie rodzaje mąki i pestki z dyni. Jajka rozmieszać z mlekiem i olejem, dodać botwinkę. Odlać odrobinę do smarowania wypieków, resztę połączyć z mąką. Wyrobić ciasto, a jeśli będzie zbyt twarde, dodać jeszcze trochę mleka. Odstawić na pół godziny.
Rozwałkować i wykroić nożem ciastka w dowolnych kształtach, posmarować pozostawionym wcześniej płynem.
Nagrzać piekarnik do 185°C , wyłożyć ciastka na pokrytą papierem blachę. Piec przez mniej więcej 30 minut, do uzyskania jasnobrązowego koloru. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić na dwie godziny do wyschnięcia.

Mufinki marchwiowo-serowe

Składniki:
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki pełnoziarnistej
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka startego żółtego sera
szklanka startej marchwi
2 duże jajka
szklanka mleka
1/4 szklanki oleju

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać marchew, ser i wyrobić ciasto.
W osobnej misce ubić jajka, dodać mleko i olej. Tak przygotowaną masę wymieszać
z ciastem. Wysmarować foremkę masłem, wypełnić otwory ciastem na 3/4 wysokości. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Piec mufinki na środkowym poziomie przez 20-25 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia.

Ciasteczka z dynią i botwinką
Składniki:
2 jajka
1/4 szklanki mleka
pół szklanki mąki sojowej
2 szklanki mąki pszennej
pełnoziarnistej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki posiekanych
pestek z dyni
2 łyżki oleju roślinnego
łyżka posiekanej botwinki

Wymieszać wszystkie rodzaje mąki i pestki z dyni. Jajka rozmieszać z mlekiem i olejem, dodać botwinkę. Odlać odrobinę do smarowania wypieków, resztę połączyć z mąką. Wyrobić ciasto, a jeśli będzie zbyt twarde, dodać jeszcze trochę mleka. Odstawić na pół godziny.
Rozwałkować i wykroić nożem ciastka w dowolnych kształtach, posmarować pozostawionym wcześniej płynem.
Nagrzać piekarnik do 185°C , wyłożyć ciastka na pokrytą papierem blachę. Piec przez mniej więcej 30 minut, do uzyskania jasnobrązowego koloru. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić na dwie godziny do wyschnięcia.