Frykasy dla każdej rasy - Psy.pl - mamy nosa!

Frykasy dla każdej rasy

Ciasteczka jabłkowe Składniki: 4 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów pszennych 1 paczka suchych drożdży 1 szklanka gorącego rosołu 1/4 szklanki zimnego mleka 25 dag startych jabłekgoogletag.cmd.push(function() { googletag.display('single_midtext'); }); Wszystkie składniki dobrze wymieszać, zarobić ciasto, rozwałkować i wyciąć ciastka foremkami. Rozłożyć na blasze wyłożonej…

Ciasteczka jabłkowe

Składniki:
4 szklanki mąki
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka otrębów pszennych
1 paczka suchych drożdży
1 szklanka gorącego rosołu
1/4 szklanki zimnego mleka
25 dag startych jabłek

Wszystkie składniki dobrze wymieszać, zarobić ciasto, rozwałkować i wyciąć ciastka foremkami. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem. Piec na środkowym poziomie w temperaturze 180°C na brązowy kolor. Pozostawić w piekarniku do wyschnięcia.

Ciasteczka ze szpinakiem i orzechami

Składniki:
10 dag mrożonego szpinaku
5 dag zmielonych orzechów laskowych
15 dag mąki żytniej
7 dag mąki orkiszowej
5 dag odtłuszczonego mleka w proszku
1 jajko
50 ml oleju
50 ml rosołu z kurczaka

Mąkę połączyć z orzechami i mlekiem w proszku. Rozmrożony szpinak odsączyć. Wymieszać olej, rosół, jajko i szpinak, dodać do mąki i zagnieść. Utoczyć dwa wałki grubości 3 cm i na godzinę włożyć do lodówki. Pokroić ciasto na plasterki (0,5 cm) i ułożyć na wyłożonej papierem formie. Nagrzać piekarnik do 180°C i piec ciastka 15-20 minut.

Ciasteczka pełnoziarniste

Składniki:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki sojowej
1 łyżka suszonych pestek z dyni
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 jajka
1 łyżka mleka

Roztrzepać jajka w mleku i odlać łyżkę powstałego płynu. Wymieszać wszystkie składniki i zarobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Następnie rozwałkować na placek centymetrowej grubości i pokroić na kawałki. Posmarować pozostawionym płynem i piec przez około pół godziny w temperaturze 175°C. Pozostawić do wyschnięcia w wyłączonym piekarniku.

Ciasteczka marchwiowe

Składniki:
15 dag mąki orkiszowej
10 dag mąki żytniej
5 dag wiórków kokosowych
2 łyżeczki drożdży w proszku
20 dag marchwi
kilka kropli soku z cytryny
50-ml oleju
100-ml maślanki
2 jajka

Wymieszać olej z drożdżami i jajkami. Zetrzeć drobno marchew i skropić ją sokiem z cytryny. Po odsączeniu dodać ją do oleju. Połączyć oba rodzaje mąki z wiórkami i wymieszać z resztą składników. Zagnieść ciasto i uformować kuleczki wielkości orzecha laskowego. Ułożyć je na blasze pokrytej papierem. Ciastka spłaszczyć nieco widelcem i piec przez około 20-25 minut w temperaturze 180°C.

Chcesz dać głos i ocenić?
Dołącz do naszego stada – zarejestruj się!
Ocena użytkowników

Dodaj komentarz

Zaloguj się do swojego konta lub skomentuj anonimowo. Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *