Frykasy dla każdej rasy

googletag.cmd.push(function(){googletag.display('div-gpt-ad-1568992787157-0');}); googletag.cmd.push(function(){googletag.display('div-gpt-ad-1569227010092-0');});
Ciasteczka jabłkowe
Składniki:
4 szklanki mąki
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka otrębów pszennych
1 paczka suchych drożdży
1 szklanka gorącego rosołu
1/4 szklanki zimnego mleka
25 dag startych jabłek
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, zarobić ciasto, rozwałkować i wyciąć ciastka foremkami. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem. Piec na środkowym poziomie w temperaturze 180°C na brązowy kolor. Pozostawić w piekarniku do wyschnięcia.
Ciasteczka ze szpinakiem i orzechami
Składniki:
10 dag mrożonego szpinaku
5 dag zmielonych orzechów laskowych
15 dag mąki żytniej
7 dag mąki orkiszowej
5 dag odtłuszczonego mleka w proszku
1 jajko
50 ml oleju
50 ml rosołu z kurczaka
Mąkę połączyć z orzechami i mlekiem w proszku. Rozmrożony szpinak odsączyć. Wymieszać olej, rosół, jajko i szpinak, dodać do mąki i zagnieść. Utoczyć dwa wałki grubości 3 cm i na godzinę włożyć do lodówki. Pokroić ciasto na plasterki (0,5 cm) i ułożyć na wyłożonej papierem formie. Nagrzać piekarnik do 180°C i piec ciastka 15-20 minut.
Ciasteczka pełnoziarniste
Składniki:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki sojowej
1 łyżka suszonych pestek z dyni
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 jajka
1 łyżka mleka
Roztrzepać jajka w mleku i odlać łyżkę powstałego płynu. Wymieszać wszystkie składniki i zarobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Następnie rozwałkować na placek centymetrowej grubości i pokroić na kawałki. Posmarować pozostawionym płynem i piec przez około pół godziny w temperaturze 175°C. Pozostawić do wyschnięcia w wyłączonym piekarniku.
Ciasteczka marchwiowe
Składniki:
15 dag mąki orkiszowej
10 dag mąki żytniej
5 dag wiórków kokosowych
2 łyżeczki drożdży w proszku
20 dag marchwi
kilka kropli soku z cytryny
50-ml oleju
100-ml maślanki
2 jajka
Wymieszać olej z drożdżami i jajkami. Zetrzeć drobno marchew i skropić ją sokiem z cytryny. Po odsączeniu dodać ją do oleju. Połączyć oba rodzaje mąki z wiórkami i wymieszać z resztą składników. Zagnieść ciasto i uformować kuleczki wielkości orzecha laskowego. Ułożyć je na blasze pokrytej papierem. Ciastka spłaszczyć nieco widelcem i piec przez około 20-25 minut w temperaturze 180°C.