Frykasy dla każdej rasy

Wigilijny przysmak

Składniki:
30 dag mąki orkiszowej
90-ml maślanki
jajko
puszka tuńczyka w oleju
łyżka posiekanej pietruszki

Zmiksować tuńczyka (razem z olejem), jajko, maślankę i pietruszkę. Masę dodać do mąki i wymieszać. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykroić ciasteczka. Ułożyć na pokrytej papierem blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez mniej więcej 20 minut. Po wyłączeniu zostawić w nim wypieki na 10 minut.

Serniczki z marchewką

/* (c)AdOcean 2003-2018, petstar_admin.Psy_PL.Strona_wpisu_(Podstrona).Wpis (_r_dtekstowa1) */ ado.placement({id: 'ado-By5VI_uUnZ1kBOB9g7VwzW9nrfmpLRujZne74DYBFQL.17', server: 'gpl.adocean.pl' }); /* (c)AdOcean 2003-2018, petstar_admin.Psy_PL.Strona_wpisu_(Podstrona).Wpis (_r_dtekstowa1) (mobile) */ ado.placement({id: 'ado-nRjg1nLodvFWEgyJo8fVOcmizvOQGY82NPjBCkhbQEH.f7', server: 'gpl.adocean.pl' });

Składniki:
30 dag mąki orkiszowej
12 dag chudego białego sera
5 marchewek średniej wielkości
jajko
szczypta soli

Marchewki zetrzeć na drobnej tarce, odsączyć i wymieszać z mąką, pokruszonym serem, jajkiem i solą. Zagnieść ciasto, a następnie uformować placek. Wykrawać z niego ciastka za pomocą foremek. Piec w nagrzanym do 160°C piekarniku przez mniej więcej 20 minut. Pozostawić do wyschnięcia.

Świąteczne ciasteczka

Składniki:
3,5 filiżanki mąki pszennej
2 filiżanki mąki pszennej pełnoziarnistej
filiżanka mąki żytniej
filiżanka zagęszczacza
2 szklanki płatków owsianych
3 jajka
1/2 szklanki mleka w proszku (najlepiej dla szczeniąt)
1/4-1/2 litra rosołu
szczypta soli

/* (c)AdOcean 2003-2018, petstar_admin.Psy_PL.Strona_wpisu_(Podstrona).Wpis (_r_dtekstowa) (2) */ ado.placement({id: 'ado-nwpGOFjS4sStryZaJxR2_rso.hEz7zus.d8bIfWWpUD.C7', server: 'gpl.adocean.pl' }); /* (c)AdOcean 2003-2018, petstar_admin.Psy_PL.Strona_wpisu_(Podstrona).Wpis (_r_dtekstowa) (mobile) (2) */ ado.placement({id: 'ado-_R0MicDN7V.HA989e_KZ1gJ5AzLv6VIW9.bp42U9Zuj.u7', server: 'gpl.adocean.pl' });

Składniki wymieszać i zarobić ciasto (dolać tyle rosołu, by dało się rozwałkować). Po rozwałkowaniu wykroić ciasteczka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec do zrumienienia w temperaturze 150°C na środkowym poziomie piekarnika.

Zimowe sakołyki

Składniki:
4 filiżanki mąki kukurydzianej
3 filiżanki wątróbki drobiowej
2 jajka
około szklanki wywaru z warzyw
łyżka oleju roślinnego

Wątróbkę zmiksować końcówką do zup. Ubić jajka w dużej misce, a skorupki drobno potłuc. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Nagrzać piekarnik do 180°C, blaszkę wyłożyć papierem i układać na niej niewielkie kuleczki. Piec przez ok. 30 minut, pozostawić w piekarniku do wyschnięcia. Przechowywać w lodówce (nie dłużej niż tydzień).

Wigilijny przysmak

Składniki:
30 dag mąki orkiszowej
90-ml maślanki
jajko
puszka tuńczyka w oleju
łyżka posiekanej pietruszki

Zmiksować tuńczyka (razem z olejem), jajko, maślankę i pietruszkę. Masę dodać do mąki i wymieszać. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykroić ciasteczka. Ułożyć na pokrytej papierem blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez mniej więcej 20 minut. Po wyłączeniu zostawić w nim wypieki na 10 minut.

Serniczki z marchewką

Składniki:
30 dag mąki orkiszowej
12 dag chudego białego sera
5 marchewek średniej wielkości
jajko
szczypta soli

Marchewki zetrzeć na drobnej tarce, odsączyć i wymieszać z mąką, pokruszonym serem, jajkiem i solą. Zagnieść ciasto, a następnie uformować placek. Wykrawać z niego ciastka za pomocą foremek. Piec w nagrzanym do 160°C piekarniku przez mniej więcej 20 minut. Pozostawić do wyschnięcia.

Świąteczne ciasteczka

Składniki:
3,5 filiżanki mąki pszennej
2 filiżanki mąki pszennej pełnoziarnistej
filiżanka mąki żytniej
filiżanka zagęszczacza
2 szklanki płatków owsianych
3 jajka
1/2 szklanki mleka w proszku (najlepiej dla szczeniąt)
1/4-1/2 litra rosołu
szczypta soli

Składniki wymieszać i zarobić ciasto (dolać tyle rosołu, by dało się rozwałkować). Po rozwałkowaniu wykroić ciasteczka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec do zrumienienia w temperaturze 150°C na środkowym poziomie piekarnika.

Zimowe sakołyki

Składniki:
4 filiżanki mąki kukurydzianej
3 filiżanki wątróbki drobiowej
2 jajka
około szklanki wywaru z warzyw
łyżka oleju roślinnego

Wątróbkę zmiksować końcówką do zup. Ubić jajka w dużej misce, a skorupki drobno potłuc. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Nagrzać piekarnik do 180°C, blaszkę wyłożyć papierem i układać na niej niewielkie kuleczki. Piec przez ok. 30 minut, pozostawić w piekarniku do wyschnięcia. Przechowywać w lodówce (nie dłużej niż tydzień).