15.11.2007

Frykasy dla każdej rasy

author-avatar.svg

psy.pl

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty

Wigilijny przysmak Składniki: 30 dag mąki orkiszowej 90-ml maślanki jajko puszka tuńczyka w oleju łyżka posiekanej pietruszki Zmiksować tuńczyka (razem z olejem), jajko, maślankę i pietruszkę. Masę dodać do mąki i wymieszać. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykroić ciasteczka. Ułożyć na pokrytej papierem blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez mniej więcej 20 minut. Po wyłączeniu zostawić […]

pies karmiony raz dziennie

fot. Shutterstock

Wigilijny przysmak

Składniki:
30 dag mąki orkiszowej
90-ml maślanki
jajko
puszka tuńczyka w oleju
łyżka posiekanej pietruszki

Zmiksować tuńczyka (razem z olejem), jajko, maślankę i pietruszkę. Masę dodać do mąki i wymieszać. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykroić ciasteczka. Ułożyć na pokrytej papierem blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez mniej więcej 20 minut. Po wyłączeniu zostawić w nim wypieki na 10 minut.

Serniczki z marchewką

Składniki:
30 dag mąki orkiszowej
12 dag chudego białego sera
5 marchewek średniej wielkości
jajko
szczypta soli

Marchewki zetrzeć na drobnej tarce, odsączyć i wymieszać z mąką, pokruszonym serem, jajkiem i solą. Zagnieść ciasto, a następnie uformować placek. Wykrawać z niego ciastka za pomocą foremek. Piec w nagrzanym do 160°C piekarniku przez mniej więcej 20 minut. Pozostawić do wyschnięcia.

Świąteczne ciasteczka

Składniki:
3,5 filiżanki mąki pszennej
2 filiżanki mąki pszennej pełnoziarnistej
filiżanka mąki żytniej
filiżanka zagęszczacza
2 szklanki płatków owsianych
3 jajka
1/2 szklanki mleka w proszku (najlepiej dla szczeniąt)
1/4-1/2 litra rosołu
szczypta soli

Składniki wymieszać i zarobić ciasto (dolać tyle rosołu, by dało się rozwałkować). Po rozwałkowaniu wykroić ciasteczka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec do zrumienienia w temperaturze 150°C na środkowym poziomie piekarnika.

Zimowe sakołyki

Składniki:
4 filiżanki mąki kukurydzianej
3 filiżanki wątróbki drobiowej
2 jajka
około szklanki wywaru z warzyw
łyżka oleju roślinnego

Wątróbkę zmiksować końcówką do zup. Ubić jajka w dużej misce, a skorupki drobno potłuc. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Nagrzać piekarnik do 180°C, blaszkę wyłożyć papierem i układać na niej niewielkie kuleczki. Piec przez ok. 30 minut, pozostawić w piekarniku do wyschnięcia. Przechowywać w lodówce (nie dłużej niż tydzień).

Pierwsza publikacja: 25.04.2022

Podziel się tym artykułem:

author-avatar.svg
psy.pl

Psy.pl to portalu tworzony przez specjalistów, ekspertów ale przede wszystkim przez miłośników zwierząt.

Zobacz powiązane artykuły

04.04.2024

Dzień Bezdomnych Zwierząt 2024 – jak można go świętować? Sprawdź!

Ten tekst przeczytasz w 3 minuty

4 kwietnia 2024 wypada Dzień Bezdomnych Zwierząt. Wydarzenie to przypomina nam o rzeczach, o których zapominamy wśród codziennych obowiązków – gdzieś tam czekają psy, które nie mają domów. I to my możemy im pomóc!

dzień bezdomnych zwierząt

undefined

04.04.2024

Pokaż psu lepszy świat. Zostań opiekunem tymczasowym i zamieszkaj we wrocławskim Domu dla Skrzywdzonych Zwierząt

Ten tekst przeczytasz w 3 minuty

We Wrocławiu wystartowała niesamowita inicjatywa. Powstał Dom dla Skrzywdzonych Zwierząt. Już tylko krok dzieli od pełnego ruszenia z akcją. Teraz trwa rekrutacja tymczasowych opiekunów. 

Dom dla Skrzywdzonych Zwierząt

undefined

29.03.2024

Ważą się losy jamników. Władze w Niemczech rozpatrują projekt ustawy

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty

Już wkrótce w Niemczech posiadanie jamnika może być zakazane. Obecnie niemieckie władze rozpatrują ustawę. Wprowadzenie takiego zakazu ma być powiązane z troską o dobro przedstawicieli tej rasy. 

Niemcy: projekt ustawy dotyczący jamników

undefined

null

Bądź na bieżąco

Zapisz się na newsletter i otrzymuj raz w tygodniu wieści ze świata psów!

Zapisz się