Naturalne gryzaki dla twojego psa. Sprawdź, które będą najlepsze!


Suszone, naturalne gryzaki to smaczna i zdrowa przekąska. Jakie gryzaki będą najlepsze dla dużego psa, a jakie dla miniaturki?

Przygotowywane ze skór, uszu, mięsa lub podrobów naturalne gryzaki to doskonała alternatywa dla kolorowych przysmaków i szkodliwych kości z prasowanej skóry. Nie tylko nie zawierają one sztucznych barwników i konserwantów, ale także dostarczają psu cennych składników odżywczych. Tego typu przekąski nadają się także dla psów cierpiących na alergie pokarmowe i nietolerancje. Jednak nie wszystkie z nich można podać każdemu psu! Jakie przysmaki wybierać, w zależności od wielkości naszego pupila?

Naturalne gryzaki dla małych psów

Chcąc podać niewielkiemu psiakowi suszone gryzaki, musimy pamiętać o kilku kwestiach. Tego typu przysmaki są dość kaloryczne, przez co szybko mogą doprowadzić naszego pupila do nadwagi. Jedno niewielkie ucho lub kawałek suszonej skóry to często tyle kalorii, ile nasz psiak potrzebuje na cały dzień! Wybierając gryzaki dla małego psa, musimy także pamiętać, że jego szczęki nie mają zbyt dużo siły i nie poradzą sobie z twardszymi przysmakami. Dlatego na liście naturalnych gryzaków dla małych psów znajdziemy przede wszystkim te, które da się łatwo podzielić na malutkie kawałki. Wśród nich znajdują się:

  • paski suszonego mięsa,
  • serca drobiowe,
  • płuca królicze,
  • szyjki drobiowe,
  • suszone szprotki.

Małemu psu możemy oczywiście podać także żwacze wołowe, jelita wieprzowe, a nawet suszone skrzydełka drobiowe. Pod warunkiem, że będziemy mieli cierpliwość potrzebną do ich krojenia i ostry nóż!

Naturalne gryzaki dla średnich psów

Opiekunowie średnich czworonogów mogą podawać swoim pupilom suszone przysmaki dla małych psów. Stanowią one smaczną nagrodę w szkoleniu i umilą zwierzakowi spacer. Pupilowi ważącemu więcej niż 10 kg możemy także kupić nieco twardsze i większe gryzaki. Musimy jednak pamiętać, by nie podawać ich za dużo, by psiak nam się nie roztył! Te naturalne przysmaki nadadzą się dla średniego zwierzaka:

  • uszy królicze,
  • płuca wołowe,
  • skrzydełka drobiowe,
  • kurze łapki,
  • żwacze,
  • jądra wołowe,
  • ścięgna i wymiona wołowe,
  • żołądki drobiowe,
  • jelita wołowe i końskie,
  • krtań wołowa,
  • przełyki wołowe.

Musimy pamiętać, że jedne z tych przysmaków będą twardsze (na przykład ścięgna, przełyki), a inne trochę bardziej kruche. Podawane psu gryzaki powinny być dostosowane do możliwości zwierzaka, czyli stanu jego zębów i siły szczęk.

Naturalne gryzaki dla dużych psów

Duże psy bez problemu poradzą sobie nawet z twardymi przysmakami. Oprócz wszystkich wymienionych wcześniej gryzaków, większemu czworonogowi możemy bez obaw podać także:

  • uszy i nosy wołowe,
  • głowy łososia,
  • szyje indycze,
  • wargi wołowe,
  • suszoną nogę sarny,
  • penisy wołowe,
  • głowiznę wołową,
  • kopyta i racice,
  • poroże jelenia,
  • tchawice wołowe,
  • skóry wołowe i sarnie z futrem.

Niektórym większym psom możemy kupić również wielkie gnaty wołowe z resztkami mięsa. Musimy jednak uważać, by nasz pupil nie najadł się zbytnio samej kości, a skupiał głównie na oskrobywaniu jej z mięsa. Zjedzenie zbyt dużej ilości suszonych kości może spowodować zaparcia, a nawet niebezpieczne zaczopowanie jelita!

Autor: Aleksandra Prochocka