7 pomysłów na przysmaki do szkolenia


Im pyszniejsza nagroda, tym szybsze postępy w nauce! Przysmaki zrobione w domu są smakowite i zdrowe.

Przysmaki są bardzo ważną częścią podczas szkolenia pupila. W końcu nic tak nie motywuje jak pyszny kąsek! Najlepiej, jeśli samodzielnie przygotujesz takie przysmaki do szkolenia. Będziesz miał wówczas pewność, że są one smaczne, a przede wszystkim zdrowe.

1. Kruche ciasteczka z czystkiem

Prosty przepis na radość z chrupania! 150 g zblendowanej wątróbki połącz z dużą startą marchewką. Dodaj jajko, 250 g mąki pszennej lub ryżowej, trochę drobno posiekanej natki pietruszki i łyżeczkę suszonego, zmielonego czystka. Ugnieć ciasto na gładką masę i rozwałkuj na blacie. Za pomocą kieliszka wytnij ciasteczka, ułóż je na blasze i piecz 10-15 minut w 160 stopniach C. Smacznego!

2. Kulki z gruszką

Zmiel 1/2 kg ulubionego mięsa twojego psa i zmiksuj je z jedną obraną gruszką. Dodaj 200 g mąki gryczanej i 100 g mąki ziemniaczanej. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Następnie uformuj niewielkie kulki i piecz je 40 minut w 140 stopniach C. Możesz też dodać do ciasta pokrzywę, miętę, rozmaryn lub natkę pietruszki.

3. Suszone warzywa i owoce

W piekarniku lub suszarce do grzybów da się też suszyć pokrojone surowe marchewki, jabłka, buraki lub gruszki. Owoce i warzywa można pokroić w plastry – wtedy nagrody będą miały formę chrupiących chipsów – albo w kostkę, dzięki czemu świetnie się sprawdzą podczas treningów.

4. Suszone mięso

Pokrojone w paski lub kostkę mięso (pamiętaj, że gdy wyschną, będą mniejsze) możesz suszyć w suszarce do grzybów lub uchylonym piekarniku w temperaturze 70 stopni C. Mięso musi być bez kości i jak najchudsze – tłuszcz szybko się psuje!

5. Orzechowe szaleństwo

Dwie szklanki mąki owsianej i jajko połącz ze szklanką masła orzechowego (bez soli i przypraw!). Z rozwałkowanego ciasta wytnij ciasteczka i ułóż na blasze. Piecz 45 minut w temperaturze 160 stopni C.

6. Półwilgotne ciastka z wątróbki

Zblenduj 1/2 kg wątróbki, dwa jabłka, dwie łyżki oliwy i 3-4 szklanki mąki. Masę rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 10 minut w 180 stopniach C. Pokrój na kawałki i przechowuj w lodówce do tygodnia.

7. Z rybą też można!

Jakie jeszcze możesz przygotować przysmaki do szkolenia? Przepis dla alergików i miłośników ryb. 150 g surowego łososia (lub innej ryby) zblenduj z obranym ze skórki jabłkiem. Dodaj jajko i 150 g mąki owsianej. Wyrób ciasto rękami i uformuj z niego kulki wielkością dopasowane do twojego czworonoga. Piecz je 15-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.

Autor: Dakota Świątkowska