Ciasteczka marchwiowe


googletag.cmd.push(function(){googletag.display('div-gpt-ad-1568992787157-0');}); googletag.cmd.push(function(){googletag.display('div-gpt-ad-1569227010092-0');});

Składniki:

15 dag mąki orkiszowej 10 dag mąki żytniej 5 dag wiórków kokosowych 2 łyżeczki drożdży w proszku 20 dag marchwi kilka kropli soku z cytryny 50-ml oleju 100-ml maślanki 2 jajka

Wymieszać olej z drożdżami i jajkami. Zetrzeć drobno marchew i skropić ją sokiem z cytryny. Po odsączeniu dodać ją do oleju. Połączyć oba rodzaje mąki z wiórkami i wymieszać z resztą składników. Zagnieść ciasto i uformować kuleczki wielkości orzecha laskowego. Ułożyć je na blasze pokrytej papierem. Ciastka spłaszczyć nieco widelcem i piec przez około 20-25 minut w temperaturze 180°C.
 

Składniki:

  • 15 dag mąki orkiszowej
  • 10 dag mąki żytniej
  • 5 dag wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki drożdży w proszku
  • 20 dag marchwi
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 50-ml oleju
  • 100-ml maślanki
  • 2 jajka

Wymieszać olej z drożdżami i jajkami. Zetrzeć drobno marchew i skropić ją sokiem z cytryny. Po odsączeniu dodać ją do oleju. Połączyć oba rodzaje mąki z wiórkami i wymieszać z resztą składników. Zagnieść ciasto i uformować kuleczki wielkości orzecha laskowego. Ułożyć je na blasze pokrytej papierem. Ciastka spłaszczyć nieco widelcem i piec przez około 20-25 minut w temperaturze 180°C.