Ciastka z tofu

Składniki:

25 dag tofu 25 dag marchwi 25 g masła 2 jajka natka pietruszki 50 dag mąki pszennej pełnoziarnistej

Odsączyć tofu i pokroić w kostkę. Umyć marchew i nieoskrobaną zetrzeć na tarce z małymi otworami. Umytą pietruszkę drobno posiekać. Wymieszać wszystko w misce, dodać jajka i masło, a potem zmiksować. Stopniowo dosypywać mąkę, aż powstanie jednolita masa. Ciasto rozwałkować (nie może się kleić) na placek grubości pół centymetra i wykroić ciasteczka. Ułożyć je na posmarowanej tłuszczem blasze i piec w rozgrzanym do 200°C piekarniku. Po trzech kwadransach obrócić wypieki i zostawić na kolejne 45 minut. Poczekać, aż wyschną (około 24 godzin), a potem przełożyć do szczelnego pojemnika. Tak przechowywane smakołyki nie stracą swych zalet nawet przez rok.

 

Składniki:

  • 25 dag tofu
  • 25 dag marchwi
  • 25 g masła
  • 2 jajka
  • natka pietruszki
  • 50 dag mąki pszennej pełnoziarnistej

Odsączyć tofu i pokroić w kostkę. Umyć marchew i nieoskrobaną zetrzeć na tarce z małymi otworami. Umytą pietruszkę drobno posiekać. Wymieszać wszystko w misce, dodać jajka i masło, a potem zmiksować. Stopniowo dosypywać mąkę, aż powstanie jednolita masa. Ciasto rozwałkować (nie może się kleić) na placek grubości pół centymetra i wykroić ciasteczka. Ułożyć je na posmarowanej tłuszczem blasze i piec w rozgrzanym do 200°C piekarniku. Po trzech kwadransach obrócić wypieki i zostawić na kolejne 45 minut. Poczekać, aż wyschną (około 24 godzin), a potem przełożyć do szczelnego pojemnika. Tak przechowywane smakołyki nie stracą swych zalet nawet przez rok.