Skład karmy dla psów a dietoprofilaktyka


Prawidłowe żywienie psa polega na wykorzystaniu urozmaiconych źródeł składników odżywczych. Oprócz nich, w wielu surowcach występują substancje biologicznie czynne, które działają profilaktycznie w stosunku do niektórych chorób zależnych od żywienia.

Dlatego też producenci karm dla psów wykorzystują dodatki funkcjonalne oraz surowce będące źródłem substancji biologicznie czynnych. Jest to bowiem dietoprofilaktyka, która ma na celu zapobiegać różnym chorobom.

Dietoprofilaktyka i rola związków biologicznie czynnych

Dietoprofilaktyka pozwala zminimalizować ryzyko wystąpienia chorób dietozależnych czy genetycznych. W ostatniej dekadzie wiele doniesień naukowych mówi o możliwości wykorzystania w żywieniu zarówno zwierząt, jak i ludzi, związków biologicznie czynnych, występujących w surowcach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Zainteresowanie tym tematem jest wynikiem obserwacji. Badania stwierdziły bowiem związek pomiędzy ilością spożywanych np. warzyw i owoców, a zmniejszonym ryzykiem zachorowania na niektóre choroby związane z nieprawidłowo zbilansowaną dietą. Brak składników biologicznie czynnych (m. in. witamin, flawonoidów, katechin), włókna pokarmowego, nieprawidłowy stosunek nienasyconych kwasów tłuszczowych czy dieta oparta na żywności wysokoprzetworzonej, mogą sprzyjać rozwojowi takich chorób jak:

  • otyłość,
  • cukrzyca typu II,
  • niektóre rodzaje nowotworów (szczególnie nowotworów dalszego odcinka przewodu pokarmowego),
  • zmiany zwyrodnieniowe w układzie kostno-stawowym oraz w centralnym i obwodowym układzie nerwowym.

Flawonoidy – co to takiego?

Wiele cennych, biologicznie aktywnych związków budzi szczególne zainteresowanie producentów karm dla psów i kotów. Stosuje się je, by podnosić wartość odżywczą produktów. Składnikami, którym przypisuje się pozytywne działanie na zdrowie zwierząt, są flawonoidy. Jest to bardzo zróżnicowana pod względem struktury i właściwości grupa naturalnych przeciwutleniaczy. Związki te są rozpowszechnione w świecie roślin, natomiast nie są syntetyzowane w organizmach zwierząt. Spośród wielu możliwości oddziaływania flawonoidów najważniejsze wydają się ich właściwości przeciwutleniające. Hamują powstawanie wolnych rodników, które wpływają na starzenie się organizmu. Warto dodać również, że większość flawonoidów zachowuje swoje właściwości podczas standardowej obróbki termicznej.

Beta-glukany – na co działają?

Istotne znaczenie mają również zaliczane do dodatków funkcjonalnych frakcje włókna pokarmowego. Wśród nich dużo uwagi poświęca się beta-glukanom, mającym różnorodny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, m. in. :

  • wykazują działanie prebiotyczne,
  • regulują profil mikrobiologiczny kału,
  • regulują gospodarkę węglowodanową w organizmie,
  • redukują insulinooporność, szczególnie u osobników otyłych.

Oprócz tego, beta-glukany stymulują układ odpornościowy organizmu, chroniąc go przed bakteriami, wirusami, grzybami i chorobami pasożytniczymi poprzez aktywację komórek odpornościowych. Odgrywają również ważną rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób układu pokarmowego, w tym: nieżytów śluzówki żołądka, biegunek, a także łagodzeniu skutków chorób w etiopatogenezie, w których znacznie ma proces zapalny.

pies je z miski, dietoprofilaktyka

Kwasy tłuszczowe – dlaczego są takie ważne?

Wśród dodatków funkcjonalnych, na które zwraca się uwagę, znajdują się też wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Wysoką aktywność biologiczną posiadają przede wszystkim dwie rodziny: n-3 i n-6. Kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 stymulują wzrost i wywierają ochronny wpływ na komórki mięśnia sercowego, układu odpornościowego. Ich niedobór prowadzi m.in. do:

  • reumatoidalnego zapalenia stawów,
  • atopowego zapalenia skóry,
  • łuszczycy
  • rozwoju nowotworów.

Badania naukowe wskazują na protekcyjne oddziaływanie oleju rybiego – głównego źródła kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 – w stosunku do komórek raka jelita grubego. Efekt całkowicie odwrotny wywierają kwasy z rodziny n-6. Dlatego suplementacja diety w te kwasy powinna być uzależniona od stanu organizmu. Szczególnie w początkowej fazie nowotworzenia powinny zostać wyeliminowane z diety zwierząt. Ze względu na różnorodność wywoływanych efektów przez kwasy tłuszczowe z rodzin n-6 i n-3, konieczne jest stosowanie w żywieniu psów wzajemnego stosunku ich ilości na poziomie 1:1 – 3:1. Wysokie spożycie kwasów tłuszczowych z rodziny n-6 i niewielka ilość kwasów n-3 przyczynia się do rozwoju procesów zapalnych. Natomiast zwiększony poziom kwasów tłuszczowych z rodziny n-3, nawet przy niskim spożyciu tłuszczu ogółem, może tę sytuację poprawić.

Podstawowy warunek, jaki musi być spełniony, aby wartość i efektywność dodatków funkcjonalnych została w prawidłowy sposób wykorzystana, to bezwzględne przestrzeganie przez opiekuna ilości podawanej psu karmy sugerowanej przez producenta.


Artykuł sponsorowany