Drożdżowy przysmak


googletag.cmd.push(function(){googletag.display('div-gpt-ad-1568992787157-0');}); googletag.cmd.push(function(){googletag.display('div-gpt-ad-1569227010092-0');});

Składniki:

20 dag mąki 5 dag płatków owsianych 5 dag otrębów pszennych 1/2 paczki suchych drożdży 120 ml bulionu z kostki 10 ml mleka

Przesiać mąkę, dodać płatki i otręby. Drożdże rozpuścić w letnim mleku i połączyć z mąką. Mieszać do powstania jednolitej masy. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny. Zagnieść ciasto i rozwałkować placek o grubości pół centymetra. Wykroić ciasteczka za pomocą foremek lub szklanki, umieścić na blasze wyłożonej papierem i pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 170°C przez 45 min. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić w nim ciasteczka do wyschnięcia.
 

Składniki:

  • 20 dag mąki
  • 5 dag płatków owsianych
  • 5 dag otrębów pszennych
  • 1/2 paczki suchych drożdży
  • 120 ml bulionu z kostki
  • 10 ml mleka

Przesiać mąkę, dodać płatki i otręby. Drożdże rozpuścić w letnim mleku i połączyć z mąką. Mieszać do powstania jednolitej masy. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny. Zagnieść ciasto i rozwałkować placek o grubości pół centymetra. Wykroić ciasteczka za pomocą foremek lub szklanki, umieścić na blasze wyłożonej papierem i pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 170°C przez 45 min. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić w nim ciasteczka do wyschnięcia.