Kucharz Klops gotuje – filety z grilla dla psa

Już niedługo majówka i… sezon na grillowanie. W tych wolnych dniach wszyscy chętnie korzystamy z pięknej pogody – jeśli oczywiście dopisze, bo z tym bywa różnie. Spotykamy się wtedy z rodziną czy przyjaciółmi, przyrządzamy pyszne potrawy i miło spędzamy czas. No dobrze, a co z naszym psem? Jemu przecież też należy się odrobina relaksu przy grillu! Z racji tego, że jedzenie, które przyrządzamy dla siebie i najbliższych, może naszemu pupilowi zaszkodzić, przygotowaliśmy coś specjalnego dla czworonogów. Poniżej znajdziecie przepis na pyszne filety z grilla dla psa.

Filet z kurczaka, który występuje w przepisie, możecie zmienić na pierś z indyka – to szczególnie ważne w przypadku psów, które są na kurczaka uczulone. Jeśli nie macie pod ręką oleju, oliwa z oliwek również będzie dobra.

Filety z grilla dla psa

2-4 porcje

  • filet z kurczaka 400 g
  • cukinia 1 mała szt.
  • olej 3 łyżki

Mięso skrapiamy lekko olejem (nie musimy oczyszczać filetów z błonek, jakbyśmy to zapewne zrobili, przygotowując je dla siebie – pies bardzo chętnie je zje i wyjdzie mu to na zdrowie!).

Układamy filety na aluminiowych tackach i grillujemy mniej więcej 10 minut z każdej strony. Możemy wcześniej pokroić je na mniejsze kawałki, żeby skrócić czas grillowania. Na drugiej tacce układamy plasterki cukinii, pieczemy mniej więcej 5-6 minut z każdej strony.

Uważajmy, by nie przypiec mięsa za bardzo – spalenizna jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia, zarówno naszego, jak i naszych zwierzaków.

Autor: Beata Grątkowska