Jak przechowywać karmę dla psów, by dłużej była świeża?

W oryginalnym opakowaniu czy w specjalnym pudełku? W szafce czy w lodówce? Z tego wpisu dowiesz się, jak najlepiej przechowywać karmę dla psów!

Każdy odpowiedzialny opiekun psa wie, że prawidłowe żywienie pupila to klucz do jego zdrowia, dobrego samopoczucia i pięknego wyglądu. Jednak zwracanie uwagi na skład karmy, którą podajemy czworonogom, to nie wszystko! Nawet najzdrowsza karma może stać się szkodliwa, jeśli nie będzie odpowiednio przechowywana. Zawarte w niej składniki pokarmowe mogą nie tylko ulec degradacji, przez co żywiony nią pies narażony będzie na niedobory. W źle przechowywanej karmie zachodzić mogą także procesy jełczenia, w wyniku których powstają szkodliwe dla zdrowia związki. Jak przechowywać karmę dla psów, by jak najdłużej pozostała świeża?

Co się dzieje ze źle przechowywaną karmą?

Sporo psów żywionych suchą karmą pod koniec dużego worka zaczyna kręcić nosem. Jednak ich entuzjazm do pokarmu wraca wraz z otwarciem nowego opakowania tej samej karmy. Jest to spowodowane nieprzyjemnym zapachem chrupków, który z kolei jest wynikiem psucia się tłuszczu zawartego w suchej karmie.

Jełczenie tłuszczu to proces samoistny, który zachodzi w każdym, dłużej przechowywanym produkcie zawierającym tłuszcz. Na prędkość jełczenia ma wpływ obecność tlenu, a także temperatura i światło. W wyniku tych przemian powstaje nieprzyjemny zapach, który zniechęca zwierzęta do pobierania karmy. Podczas jełczenia zniszczeniu ulegają najpierw kwasy omega-3 i omega-6, a następnie dochodzi do rozkładu witamin i tworzenia się toksycznych związków. Zjełczałe tłuszcze tworzą także niestrawne kompleksy z białkami zawartymi w karmie. To wszystko oznacza, że nieprawidłowo przechowywana sucha karma staje się nie tylko niepełnowartościowa. Jest także toksyczna. Badania laboratoryjne wykazały, że sucha karma przechowywana w zamkniętych opakowaniach na kuchennej szafce już po 6 tygodniach od otwarcia była zjełczała do tego stopnia, że nie należało nią karmić zwierząt.

Karma w zamkniętym worku może być przechowywana znacznie dłużej. Podczas pakowania chrupków, do worka wtłaczany jest azot, który zastępuje tlen i uniemożliwia zachodzenie procesów utleniania. Należy pamiętać, że wydrukowana na opakowaniu data przydatności produktu dotyczy wyłącznie zamkniętego worka karmy! Dokładnie taka sama sytuacja dotyczy chipsów dla ludzi. Pakowane są one w atmosferze ochronnej i zachowują swoją świeżość przez wiele miesięcy. Jednak każdy wie, że raz otwarte chipsy, które miały kontakt z powietrzem, bardzo szybko się psują – zmienia się ich smak i zapach. Taką właśnie różnicę odczuwają psy, jedząc źle przechowywaną karmę.

Małe worki karmy to większa świeżość

Najprostszym sposobem na zapewnianie psu zawsze świeżego, pełnowartościowego pokarmu jest kupowanie mniejszych opakowań karmy, które zużyjesz nie później niż w ciągu miesiąca od otwarcia. Jest to najwłaściwsze rozwiązanie, jednak znacznie podnosi koszty wyżywienia domowego pupila, gdyż karmy w większych opakowaniach zazwyczaj mają niższą cenę w przeliczeniu na kilogram. Jak przechowywać karmę, by zminimalizować jej psucie?

Przechowuj karmę w oryginalnym opakowaniu

Materiał, z którego zrobione jest opakowanie karmy, nie wchodzi w żadną reakcję ze składnikami pokarmowymi. Oryginalne opakowanie stworzone jest do długotrwałego, hermetycznego przechowywania suchej karmy. Idealne będą te opakowania, w których producent karmy umieścił zamknięcie strunowe. Jeśli worek karmy twojego psa nie ma takiego zamknięcia, użyj klipsa (takiego, jakim zamykamy np. płatki kukurydziane), by porządnie uszczelnić worek. Każdorazowo po napełnieniu psiej miski karmą dopilnuj, by w zamkniętym opakowaniu znajdowało się jak najmniej powietrza.

Nie przesypuj karmy do plastikowych ani przezroczystych opakowań. Szczególnie unikaj tych pudełek, które nie są przeznaczone do przechowywania żywności dla ludzi. Materiały, z którego są wykonane, mogą wchodzić w reakcję ze składnikami pokarmowymi, w wyniku czego karma może zostać zanieczyszczona szkodliwymi substancjami. Jeśli z jakichś przyczyn nie możesz trzymać karmy w oryginalnym opakowaniu, wybierz szczelnie zamykany pojemnik ze stali nierdzewnej.

sucha karma
fot. Shutterstock

Worek z karmą umieść w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu

Wilgoć przyspiesza rozwój bakterii, a zbyt wysoka temperatura i nasłonecznienie przyspieszają procesy utleniania składników pokarmowych. Jeśli masz taką możliwość, przechowuj otwarty worek karmy w lodówce lub nawet w zamrażalniku. Znikoma ilość wody nie pozwoli suchej karmie zamarznąć w formie jednej wielkiej bryły. W dalszym ciągu będziesz mieć możliwość odsypania odpowiedniej ilości pokarmu do miski pupila. Mrożenie karmy znacznie wydłuża jej okres świeżości – nawet do pół roku. Pamiętaj jedynie, by raz umieszczony w zamrażalniku worek trzymać w nim już do końca opakowania. Nagłe zmiany temperatury również nie są korzystne dla żywności.

Jak przechowywać karmę mokrą?

Przechowywanie mokrej karmy jest o wiele prostsze niż suchej. Mniejsze opakowania i dużo większe dawkowanie rzadko pozwalają na to, by mokra karma stała otwarta dłużej niż dwa dni. Dodatkowo mokra karma pod wpływem czasu wyraźniej niż suche chrupki zmienia swój zapach i konsystencję. Wiadomo więc, kiedy nie należy jej już podawać zwierzęciu.

Zamknięte puszki z mokrą karmą mogą być przechowywane w dowolnym miejscu, w którym nie będą narażone na wysokie temperatury lub bezpośrednie promienie słoneczne. Po otwarciu puszki niewykorzystaną część należy przełożyć do pudełka przeznaczonego do przechowywania żywności dla ludzi i umieścić w lodówce. Tak spakowana mokra karma może być przechowywana maksymalnie dwa dni. Niektóre mokre karmy dobrze znoszą mrożenie. W ich wypadku możliwe jest przechowywanie ich w zamrażalniku po otwarciu i przełożeniu do pudełka.

Autor: Aleksandra Prochocka