Kucharz Klops gotuje – orzeźwiający przysmak

Orzeźwiający przysmak

8 sztuk

  • arbuz 1 kg
  • gruszka 2 szt.
  • chudy twaróg 200 g
  • lekki bulion drobiowy bez soli (lub woda) 400 ml

Połowę miąższu arbuza (bez pestek) pokrój i włóż do blendera, dodaj pokrojone i obrane gruszki. Zmiksuj. Masę wymieszaj z bulionem lub wodą, przelej do plastikowego naczynia i wstaw do zamrażalnika na 2 godziny. Zamieszaj granitę i ponownie chłódź przez 3-4 godziny.

Twaróg rozgnieć widelcem i uformuj łyżeczkami małe serowe kopytka, ułóż je na tacce i zamrażaj przez 30-40 minut.

Pozostały arbuz pokrój, usuń pestki, schłódź w lodówce. Otrzymasz dwa rodzaje przysmaków: zamrożone serowe lody i owocową granitę.

Autor: Beata Grątkowska