Kucharz Klops gotuje – sushi dla psa

Nigiri sushi z dorszem

12 kawałków

  • ryż do sushi 1/2 szklanki
  • marchew 1 mała
  • świeży filet z dorsza 100 g

Ryż wypłucz dwukrotnie, wsyp do garnka, wlej pół szklanki wody, gotuj pod przykryciem 10 minut (nie mieszaj!), pozostaw pod przykryciem jeszcze 10 minut, żeby ryż wchłonął całą wodę. Przełóż do miski, ostudź.

Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj do ryżu, uformuj spore ryżowe kulki, na każdej ułóż cienki kawałek ryby. Rybę możesz sparzyć wrzątkiem przed podaniem. Bardzo starannie usuń ości!

sushi
fot. Igor Grątkowski

Nigiri sushi z łososiem

20 kawałków

  • ryż do sushi 1/3 szklanki
  • zielony groszek 80 g
  • świeży filet z łososia 150 g

Wypłukany ryż przełóż do garnka, wlej pół szklanki wody, przykryj, gotuj na wolnym ogniu 10 minut, zestaw z palnika, trzymaj pod przykryciem jeszcze 10 minut, przełóż do miski, wystudź.

Groszek ugotuj osobno, odcedź, rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, wymieszaj z ryżem. Uformuj podłużne wałeczki z ryżu z groszkiem, na każdym ułóż kawałek filetu z ryby. Pamiętaj, że musi być świeża.

Autor: Beata Grątkowska