Podroby dla psa. Jakie podroby będą bezpieczne i zdrowe dla psa?

Aleksandra Prochocka

Aleksandra Prochocka

Ten tekst przeczytasz w 4 minuty

Podroby to nieodłączny składnik diety BARF i gotowanego jedzenia dla psa. Ile podrobów powinien jeść pies i jakie będą najzdrowsze?

podroby dla psa

fot. Shutterstock

Wątróbka, serca, żołądki, nerki, ozory… Podroby to dla psa doskonałe źródło białka, witamin i składników mineralnych. Jednak z ich ilością w diecie zwierzaka nie należy przesadzać! Jakie podroby dla psa będą najzdrowsze? Jak często można je podawać i czy lepsze będą gotowane, czy surowe? Oto wszystko, co musisz wiedzieć o podrobach w diecie psa!

Czym są podroby?

Podroby to jadalne narządy zwierząt i niektóre części ich ciała – niemal wszystko to, co nie jest mięśniem ani kością. Do podrobów zalicza się przede wszystkim:

  • wątrobę,
  • żołądki,
  • serca,
  • nerki,
  • ozory,
  • płuca,
  • śledzionę,
  • jądra,
  • mózgi,
  • jelita.

Podroby mogą pochodzić od niemal wszystkich gatunków zwierząt rzeźnych. W sklepach najczęściej dostępne są podroby drobiowe, z królika, wołowe, wieprzowe i cielęce, rzadziej baranie i jagnięce. W zależności od gatunku, z jakiego pochodzą dane podroby, będą się od siebie różnić nie tylko wielkością, ale także zawartością poszczególnych składników odżywczych.

Co zawierają podroby?

Podroby to przede wszystkim źródło wysokiej jakości białka zwierzęcego. Oprócz niego w składzie podrobów znajduje się także wiele witamin (A, D, E, witaminy z grupy B), cenne składniki mineralne (cynk, żelazo, miedź, mangan) oraz przeróżne kwasy tłuszczowe – w tym omega-3. Z tego względu podroby powinny znaleźć się w diecie psów zarówno żywionych dietą BARF, jak i gotowanymi posiłkami. Trzeba jednak pamiętać, że narządy zwierząt nie zawierają wystarczającej dawki wapnia. Składnik ten trzeba więc uzupełniać za pomocą odpowiedniej dawki preparatów wapniowych lub bezpiecznymi dla psa kośćmi. Podroby znaleźć można także często w składach suchych i mokrych karm dla psów.

 
 

Uwaga!

Niektóre podroby zawierają tak dużo witamin i składników mineralnych, że zbyt częste ich podawanie może doprowadzić do niebezpiecznego przedawkowania pewnych substancji. Dlatego podroby nigdy nie powinny stanowić podstawy diety psa! Przyjmuje się, że w diecie domowego czworonoga powinno znaleźć się nie więcej niż 20% podrobów.

Jakie podroby dla psa będą najlepsze?

W diecie domowego czworonoga można stosować wszystkie podroby – nie tylko serca, wątrobę i żołądki, ale także nerki, płuca, śledzionę, mózgi… Każdy z narządów ma bowiem inny skład i właściwości. Które podroby można podawać psu niemal codziennie, a które należy dawkować i dlaczego?

Wątróbka dla psa

Wątroba to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Zawiera niezwykle wysokie dawki żelaza i cynku, a także witaminy A, D i K i witaminy z grupy B, dzięki czemu stanowi doskonałe uzupełnienie diety każdego czworonoga. Trzeba jednak pamiętać, że zarówno niedobór, jak i nadmiar witamin jest dla psa niebezpieczny. Zbyt częste podawanie psu wątróbki może doprowadzić do przedawkowania witamin A i D, co początkowo poskutkuje biegunkami, a następnie poważnym zatruciem! Wątróbka składa się średnio w około 20% z białka, w niecałych 4% z tłuszczu i zawiera około 130 kcal / 100 g.

Czy wątroba i nerki zawierają toksyny?

Niektórzy opiekunowie psów twierdzą, że wątroba i nerki magazynują toksyny z całego organizmu zwierzęcia, przez co stają się szkodliwe dla psa. Nic bardziej mylnego – zadaniem tych narządów jest bowiem nie przechowywanie, a neutralizacja i wydalanie wszelkich toksyn.

Serca dla psa

Serce to organ składający się z mięśni, jednak zawartością poszczególnych składników różni się od mięsa mięśniowego. Serca są bogate w taurynę, cynk, żelazo, potas i miedź, a także w witaminy z grupy B i witaminę E. Ich korony mogą zawierać sporo tłuszczu, jednak on również powinien znaleźć się w diecie psa.

Żołądki dla psa

Żołądki drobiowe stanowią dla psa przede wszystkim źródło białka, choć zawierają także sporo cynku i witaminy B12. Wielu psiarzy zachwala podawanie psu żołądków wołowych (zwanych „żwaczami”). Miałyby one zawierać dobroczynne dla czworonoga bakterie regulujące pracę jego jelit i wspomagające trawienie. Trzeba jednak pamiętać, że skład flory jelitowej zwierząt roślinożernych i mięsożernych znacząco się różni, a „terapia” żwaczami polegająca na podawaniu psu wyłącznie krowich żołądków przez kilka dni spowoduje tylko niedobory pokarmowe i głód u czworonoga.

Nerki dla psa

Nerki to doskonałe źródło żelaza, miedzi i witamin z grupy B. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu są wyjątkowo niskokaloryczne – zawierają bowiem jedynie 100 kcal / 100 g. Przed podaniem nerek psu należy najpierw dokładnie je wypłukać z ewentualnych resztek moczu, których zapach może zniechęcić czworonoga do jedzenia.

Mózgi dla psa

Mózg nie zawiera zbyt dużo białka ani tłuszczu, jednak jest to (pomijając olej z łososia) jedno z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie psa. Zawiera także wysokie dawki witamin z grupy B, selenu, potasu oraz miedzi.

Ozory dla psa

Ozory, czyli języki, to jeden z najtłustszych rodzajów podrobów, jakie możemy kupić w sklepie. Składają się w 15% z białka i w 16% z tłuszczu, a ich kaloryczność wynosi aż 210 kcal / 100 g! Ozory mogą być ciekawym urozmaiceniem diety psa, jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu nie należy ich często podawać zwierzakowi.

Jakie podroby będą najzdrowsze dla psa?

W diecie psa mogą znaleźć się podroby pochodzące niemal od wszystkich gatunków zwierząt rzeźnych, pod warunkiem że pies nie cierpi na alergię pokarmową. Psom nie należy jedynie podawać podrobów wieprzowych – świnie mogą przenosić śmiertelną dla psów chorobę zwaną wścieklizną rzekomą, a wirus ją wywołujący gromadzi się przede wszystkim w narządach zwierząt.

Podroby dla psa – surowe czy gotowane?

Podroby można podawać psu zarówno na surowo (tak jak w diecie BARF), jak i gotowane. Trzeba jednak pamiętać, że obróbka termiczna zmniejsza przyswajalność białka i rozkłada niektóre witaminy. Dlatego jeśli podajemy psu gotowane jedzenie, mięso i podroby należy gotować jak najkrócej w niewielkiej ilości nieosolonej wody, a wywar dolewać do posiłku zwierzaka.

Pierwsza publikacja: 26.04.2022

Podziel się tym artykułem:

Aleksandra Prochocka
Aleksandra Prochocka

Specjalista do spraw żywienia psów, zoopsycholog, wolontariusz w Schronisku na Paluchu. Absolwentka studiów magisterskich na Wydziale Nauk o Zwierzętach, SGGW.

Zobacz powiązane artykuły

28.04.2024

Psy podwórkowe – dlaczego robimy z nich więźniów?

Ten tekst przeczytasz w 4 minuty

Nawet duży ogród ogranicza psu świat, jeśli jest jego więźniem. Jak sprawić, by psy podwórkowe były szczęśliwe?

smutny pies patrzący przez ogrodzenie podrówka

undefined

27.04.2024

Adopcja psa – jak wprowadzić do domu psa ze schroniska, gdy mamy już innego czworonoga?

Ten tekst przeczytasz w 6 minut

Adopcja psa ze schroniska sama w sobie bywa trudna – a może być jeszcze trudniejsza, jeśli mamy już jednego czworonoga.

dwa psy leżące z opiekunem

undefined

26.04.2024

Rzuć okiem na psią kupę! Dowiedz się, jakich 6 rzeczy nigdy nie chciałbyś w niej zobaczyć

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty

Że nieprzyjemne? Pewnie tak. Ale skoro jemy, by żyć, musimy też wydalić produkty przemiany materii. Odchody mogą nam wiele powiedzieć o tym, co dzieje się we wnętrzu psiego organizmu.

pies robiący kupę

undefined

null

Bądź na bieżąco

Zapisz się na newsletter i otrzymuj raz w tygodniu wieści ze świata psów!

Zapisz się