Kucharz Klops gotuje – pieczone klopsiki z cukinią

Pieczone klopsiki z cukinią

ok. 30 klopsów

  • mięso mielone wieprzowe z szynki 200 g
  • mięso na kotlety z indyka (mielone) 200 g
  • cukinia 1 szt. (nieduża)
  • jajka 2 szt.
  • bułka tarta 1 łyżka (opcjonalnie)
  • makaron ryżowy 30 g
  • oliwa 2 łyżki

Makaron ugotuj, odcedź i posiekaj na małe kawałki. Cukinię umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odciśnij sok, połącz z mięsem i makaronem, dodaj jajka i wyrób masę. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj trochę tartej bułki.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Uformuj z mięsa nieduże kotleciki, ułóż je na blasze, skrop oliwą i piecz ok. 15 minut.

Autor: Beata Grątkowska