Kucharz Klops gotuje – pieczone klopsiki z cukinią

Te pyszności dla czworonogów są lekkie i nie tak tuczące, jak ciasteczka zawierające mąkę.
Pieczone klopsiki z cukinią
ok. 30 klopsów
- mięso mielone wieprzowe z szynki 200 g
- mięso na kotlety z indyka (mielone) 200 g
- cukinia 1 szt. (nieduża)
- jajka 2 szt.
- bułka tarta 1 łyżka (opcjonalnie)
- makaron ryżowy 30 g
- oliwa 2 łyżki
Makaron ugotuj, odcedź i posiekaj na małe kawałki. Cukinię umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odciśnij sok, połącz z mięsem i makaronem, dodaj jajka i wyrób masę. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj trochę tartej bułki.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Uformuj z mięsa nieduże kotleciki, ułóż je na blasze, skrop oliwą i piecz ok. 15 minut.
Autor: Beata Grątkowska
To też cię zainteresuje
Jak karmić przewlekle chorego psa?
Masz już dość sprzątania po psie?
Wypełnij ankietę i odbierz e-book!
Bezpieczne święta z psem
Jak zadbać o kondycję psa?
Po co psy skaczą na ludzi? Niektóre po...
Czym jest profilaktyka weterynaryjna?
Niezwykle smakowita karma dla psa
Przemysław Łuczak – nominowany d...
Zapadł najwyższy w Polsce wyrok za znę...
Czy psy uratowane z Radys mogą stać si...
Marzysz o tym, by twój pies się wyróżn...
W okresie pandemii koronawirusa też mo...
Jak wybrać najlepszą karmę dla psa? 5 ...
Stop przegrzaniu! Jak wygrać z upałem?...