Jakie mięso dla psa? Rodzaje mięs w diecie psa

Jadłospis czworonoga powinien być urozmaicony i zawierać w swoim składzie przede wszystkim mięso. Jakie są rodzaje mięs w diecie psa?

Dobra karma dla psów ma w składzie przede wszystkim mięso. Właściwości poszczególnych jego gatunków różnią się walorami smakowymi, wyglądem, ale też wartościami odżywczymi. Czym charakteryzują się poszczególne rodzaje mięs w diecie psa? Jakich szukać w karmie?

Rodzaje mięs w diecie psa: dziczyzna

Żyjące na wolności sarny czy jelenie prowadzą wyjątkowo zdrowy tryb życia. Żywią się tylko naturalnym pokarmem – przede wszystkim rosnącymi dziko roślinami, owocami leśnymi, liśćmi i praktycznie cały czas są w ruchu. Dieta i aktywność fizyczna tych zwierząt mają ogromy wpływ na walory ich mięsa. Dziczyzna jest cennym źródłem żelaza, niezbędnego pierwiastka będącego m.in. składnikiem hemoglobiny. Karma z jeleniem czy z innym rodzajem dziczyzny jest więc dobrym wyborem w przypadku psów skłonnych do anemii. Mięso dzikich zwierząt jest całkowicie wolne od antybiotyków. Co więcej, pochodzi ono ze zrównoważonych źródeł neutralnych dla środowiska.

Rodzaje mięs w diecie psa: jagnięcina

Nieco zapomniany, a obfitujący w szereg wyjątkowo cennych dla organizmu substancji gatunek mięsa. Jasnoróżowe, delikatne mięso zawiera L-karnitynę podnoszącą wydolność organizmu i ułatwiająca utrzymanie prawidłowej masy ciała, a także kwas orotowy o działaniu przeciwnowotworowym. W tym rodzaju mięsa jest go 30 razy więcej niż np. w wieprzowinie czy w drobiu! Podobnie jak w przypadku dziczyzny – właściwości tego gatunku zależą od trybu życia i sposobu karmienia jagniąt, spożywających głównie mleko, trawę lub zielone pasze i swobodnie przemierzających pastwiska, które w większości zlokalizowane są w czystych ekologicznie regionach. Karma z jagnięciną jest szczególnie polecana psom z alergiami pokarmowymi.

Rodzaje mięs w diecie psa: chudy drób

Każdy gatunek ptactwa charakteryzuje się innymi cechami. Zaletami mięsa z kurczaka i z indyka są niewielka kaloryczność oraz wysoka zawartość białka. Na temat tych gatunków panuje obiegowa opinia, że są naszpikowane hormonami i antybiotykami, jednak w świetle prawa stosowanie hormonów w hodowli jest surowo zabronione, natomiast antybiotyki można podać zwierzętom tylko wtedy, gdy zachodzi ściśle uzasadniona potrzeba. Kurczak i indyk są wysokowartościowymi rodzajami mięsa i spokojnie można wprowadzić je do diety psa.

Rodzaje mięs w diecie psa: tłusty drób

Zalicza się do nich kaczka i gęś. Mięsa tych ptaków są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Substancje te mają znaczny wpływ na zdrowie całego organizmu, a w szczególności na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. Pełnią także ważną rolę w wyciszaniu stanów zapalnych. Spożywanie tłustego drobiu jest zalecane przede wszystkim rekonwalescentom, którzy muszą się zregenerować i odbudować siły po przebytej chorobie, ale także psom wykazujących zwiększoną aktywność fizyczną. Z tego względu karma z kaczką, czy też bazująca na mięsie z gęsi, doskonale odpowiada ich potrzebom. Warto wiedzieć, że kaczki i gęsi nie są przeznaczone do typowego chowu przemysłowego. Powinny móc wychodzić na dwór i być żywione ziarnami zbóż oraz pokarmem zielonym.

Rodzaje mięs w diecie psa: wołowina

Szlachetny gatunek mięsa, o pięknej czerwonej barwie, którą zawdzięcza m.in. korzystnej proporcji tłuszczu i białka. Choć tego pierwszego zawiera niewiele, to w połowie są to zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe. To gatunek mięsa, w który bogata powinna być każda karma dla psów aktywnych, ponieważ dostarcza ona kreatyny, która zwiększa możliwości wysiłkowe i L-karnityny – przyspieszającej przemianę materii oraz regenerację po wysiłku. Jest ona źródłem ułatwiającego spalanie tłuszczu i wspierającego kondycję mięśni skonjugowanego kwasu linolowego (CLA) i alaniny – aminokwasu, zapobiegającego utracie masy mięśniowej w sytuacji dostarczenia organizmowi niewystarczającej ilości węglowodanów podczas wysiłku. Wołowina jest gatunkiem bogatym w dobrze przyswajalne żelazo oraz szereg witamin z grupy B oraz A i E.

piesek je z miski
Dog eats from a metal bowl on green summer grass.

Rodzaje mięs w diecie psa: cielęcina

Chude, miękkie i lekkostrawne mięso zalecane w żywieniu dietetycznym, a tym samym odpowiednie dla psów rekonwalescentów, szczeniąt czy suk w okresie laktacji, potrzebujących dużej porcji łatwo przyswajalnego białka. Cielęcina dostarcza witamin z grupy B, a przede wszystkim witaminy B1, szczególnie cennej dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i krążenia oraz B12, niezbędnej do budowy czerwonych krwinek. Podobnie jak wołowina – jest doskonałym źródłem żelaza i fosforu, którego odpowiednia ilość jest konieczna dla zapewnienia zdrowia układu kostnego.

Rodzaje mięs: kangur

Ten egzotyczny gatunek mięsa także stanowi wartościowy pokarm dla psa. Ze względu na aktywny tryb życia na łonie natury i naturalną, zieloną dietę mięso z kangura ma opinię jednego z najzdrowszych. Może znaleźć się w menu alergików. Karma z kangurem to bogactwo substancji odżywczych. Mięso to łączy w sobie zalety innych gatunków: jest chude jak kurczak, bogate w żelazo jak wołowina i dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych jak gęsina. Ciekawostką, ważną dla osób dbających o środowisko jest to, że kangury nie produkują wcale metanu, czyli gazu cieplarnianego. Ich hodowle są bardzo ekologiczne.

Wybierając karmę dla swojego pupila warto zwrócić uwagę na to jakie gatunki mięsa znajdują  się w jej składzie i wybrać taki pokarm, który najlepiej odpowiada indywidualnym potrzebom czworonoga.


Artykuł sponsorowany