Smacznego, piesku! Czyli przepisy na pyszne ciasteczka dla psów - Psy.pl - mamy nosa!

Smacznego, piesku! Czyli przepisy na pyszne ciasteczka dla psów

Czekolada, kawałek tortu, lody… Kto z nas nie lubi czasem skubnąć czegoś pysznego? Nasi czworonożni przyjaciele także mogą mieć ochotę na smaczną przekąskę. Najlepiej, gdy przygotujemy dla nich coś samodzielnie – będziemy mieli wtedy pewność, że użyliśmy zdrowych składników. Jak się do tego zabrać? Skorzystaj ze smakowitych inspiracji :)

Jeśli podajemy psu dobrej jakości suchą karmę, zwykle nie proponujemy mu – i dobrze – niczego dodatkowego. Gdy karmimy jedzeniem gotowanym, podsuwamy zwierzakowi co jakiś czas nowe pokarmy dla urozmaicenia. W obydwu przypadkach możemy sobie jednak czasem pozwolić na pewne odstępstwo od normy, karmiąc pupila czymś wyjątkowym. Jakie to sytuacje?

Szkolenie – gdy uczymy psa czegoś nowego, warto pochwalić go, gdy wykonał pożądane przez nas zachowanie. Świetnie nadają się do tego psie ciasteczka, szczególnie takie, które przygotujemy sami w domu.

Wizyta gości – gdy chcemy odwrócić uwagę pupila od gości, którzy właśnie nas odwiedzili i chcieliby spokojnie się rozebrać czy usiąść do stołu, możemy podać psu przekąskę, której zjedzenie chwilę zajmie, a przy okazji wywoła u psiaka pozytywne skojarzenia z pojawieniem się w domu nowych osób.

Sam w domu – gdy zostawiamy czworonoga samego (bo np. wychodzimy do pracy), domowa przekąska osłodzi mu ten trudny moment rozstania.

Dobre są też wszystkie inne sytuacje, w których po prostu chcemy psu pokazać, że go kochamy za to, że jest 🙂 Zbliżające się walentynki to świetna okazja! <3

Co o podawaniu ciasteczek sądzą eksperci?

– Ciasteczka – jeśli ktoś podaje je na zasadzie nagrody – w porządku. Pamiętajmy, aby we wszystkim zachować umiar i zdrowe proporcje. Im więcej zdrowego jedzenia, tym lepiej – mówi Witold Jermołowicz, trener Szkoły Przyjaciół Psów „Wesoła łapka” w rozmowie z Westwing.

– Ucząc psa komend czy też pożądanego zachowania, warto wprowadzić w jego psie życie zasadę, że nic nie jest za darmo. Zanim cokolwiek pies od nas otrzyma, powinien najpierw coś dla nas zrobić. Może być to najprostsza komenda typu „siad”. Dopiero po jej wykonaniu pies dostaje nagrodę. Dzięki konsekwencji pies uczy się, że warto z nami współpracować. Stosując szkolenie oparte na pozytywnym wzmocnieniu musimy pamiętać, że choć korzystanie ze smakołyków pomaga nauczyć psa nowych poleceń, nie można bazować tylko na tym. Kluczowa jest konsekwencja i budowanie więzi emocjonalnej z psem, którą tworzy się poprzez zabawę, spędzanie z czworonogiem czasu lub regularne treningi – mówi Helena Wojcieszak, instruktor szkolenia psów i właściciel szkoły dla psów „PiesPotrafi.pl” w rozmowie z Westwing.

(Więcej porad ekspertów czytaj TUTAJ)

Ulubione przepisy pracowników Westwing i ich czworonożnych przyjaciół

KWADRACIKI Z SEREM

Przepis Pauliny Piątkowskiej (Senior Business Analyst w Westwing Home & Living), właścicielki dziewięciomiesięcznej Buby

Składniki: 300 g mąki orkiszowej, 150 g polenty, 100 g twarogu gruboziarnistego, 100 g parmezanu, 1 jajko, odrobina wody.

Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 100°C. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia. Ser należy drobno zetrzeć i wymieszać dokładnie lub zmiksować z pozostałymi składnikami w misce. Za pomocą łyżeczki nałożyć na blachę małe grudki ciasta. Ciasteczka piec około 90 minut, następnie otworzyć piekarnik i studzić je przez kolejne 2 godziny. Gotowe ciasteczka można przechowywać w puszcze na ciastka lub w papierowych torebkach. Ciastka nadają się do spożycia od 2 do 4 tygodni.

CIASTECZKA Z PASZTETOWĄ

Przepis Moniki Julianów (praktykantka SEO w Westwing Home & Living), właścicielki sześcioletniej Tosi

Składniki: 200 g płatków owsianych, 150 g twarogu gruboziarnistego, 100 g pasztetowej, 1 jajko, 6 łyżek oleju.

Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 200°C. W tym czasie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Gotową masę nakładać łyżeczką na papier do pieczenia rozłożony na blasze, pamiętając o zachowaniu odpowiednich odstępów. Ciasteczka powinny spędzić w piekarniku przynajmniej 30 minut. Kiedy już ostygną, można pakować je w papierowe lub foliowe torebki. Ciasteczka są zdatne do spożycia przez 2 tygodnie… o ile pies ich wcześniej nie znajdzie!

CIASTKA MARCHEWKOWE

Przepis Ani Kawalec (kupiec w Westwing Home & Living), właścicielki czteroletniej Frani

Składniki: 500 g marchewek, 400 g mąki pełnoziarnistej, 100 g płatków owsianych, 1 łyżka oleju, 1 łyżka suszonej pietruszki.

Przygotowanie: Marchewkę pokroić w cienkie plasterki i ugotować do miękkości. Miękkie plasterki zmiksować blenderem na gładką masę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Kiedy masa wystygnie, rozwałkować ją na podsypanej mąką powierzchni i wycinać różne kształty – na przykład apetyczne kostki. Ciasteczka włożyć do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec w 180°C (z termoobiegiem) przez 45 minut. Kiedy gotowe ciasteczka wystygną, możemy częstować nimi psiaka!

PSIE GRUSZKI

Przepis Aleksandry Drzewickiej (stylistka w Westwing Home & Living), właścicielki siedmioletniego Fuśka

Składniki: 500 g mielonej dziczyzny, 1 gruszka, 200 g mąki gryczanej, 100 g mąki ziemniaczanej, 2 g alg i ziół.

Przygotowanie: Obrać gruszkę, a następnie zmiksować ją z mieloną dziczyzną. Wszystkie składniki wymieszać w misce do otrzymania gładkiej, elastycznej masy. Piekarnik nagrzać do 140°C. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia. Z ciasta formować nieduże kulki, układać je na blaszce i piec przez 40 minut.

 

Więcej o ciasteczkach dla psów przeczytacie na Westwing.

źródło: magazyn Westwing

Chcesz dać głos i ocenić?
Dołącz do naszego stada – zarejestruj się!
Ocena użytkowników

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Zaloguj się do swojego konta lub skomentuj anonimowo. Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *