Czy sól szkodzi psu? Sprawdź, dlaczego pies nie powinien jeść słonych potraw!


Każdy opiekun domowego czworonoga słyszał nieraz, że sól szkodzi psu. Czy na pewno tak jest? I w jaki sposób sól w diecie zwierzaka wpływa na jego zdrowie?

Sól kuchenna dodawana jest do wielu potraw i przetworów. Nie tylko pozwala im dłużej zachować świeżość, ale także nadaje wyjątkowy smak. Każdy psiarz wie jednak, że nie wszystko, co smaczne, będzie zdrowe dla jego pupila… Czy sól szkodzi psu? Sprawdź, ile tego składnika powinno znaleźć się w diecie domowego czworonoga!

Czym jest sól?

Sól kuchenna składa się niemal w całości z chlorku sodu. Sód to składnik, który musi znaleźć się w diecie każdego człowieka i zwierzęcia – jest bowiem niezbędny do funkcjonowania organizmu. Odpowiada między innymi za utrzymanie odpowiedniej gospodarki wodno-elektrolitowej, czyli reguluje zawartość wody we wszystkich komórkach ciała. Wraz z potasem bierze udział w przewodnictwie impulsów nerwowych do mięśni, a także odpowiada za transport glukozy przez błony komórkowe.

Niedobór sodu w organizmie zdarza się niezwykle rzadko. Składnik ten znajdziemy bowiem nie tylko w soli kuchennej, ale także w mięsie, serze i przeróżnych przetworach. Znacznie częściej problem dotyczy nadmiaru sodu w organizmie. Zbyt duża ilość soli w diecie może skutkować zatrzymaniem wody w organizmie, powstawaniem kamieni nerkowych, nadciśnieniem i uszkodzeniami wątroby. Podwyższony poziom sodu we krwi zwiększa także ryzyko udaru mózgu i nowotworów żołądka. Ile sodu powinno znaleźć się w diecie domowego czworonoga? I czy sól kuchenna będzie dobrym źródłem tego składnika?

Czy sól szkodzi psu?

Sód to obowiązkowy składnik psiej diety. Czworonóg o wadze około 15 kg powinien dziennie przyjmować z pokarmem około 200 mg tego pierwiastka. Taką ilość sodu zawiera zaledwie 0,5 g soli kuchennej, jeden plasterek szynki lub 1/3 parówki. Jednak by zapewnić psu wystarczającą ilość sodu w diecie, nie musimy częstować go dodatkowymi, przetworzonymi przysmakami. Karmy suche i mokre zawierają już wystarczającą ilość tego składnika. U psów na diecie BARF lub domowej głównym źródłem sodu będą surowe i gotowane podroby, mięso i ryby. Zawierają one od 60 mg sodu w 100 g (surowe mięso z indyka) aż do 200 mg / 100 g (niektóre podroby).

Domowe czworonogi nie potrzebują więc dodatkowej dawki soli w swojej diecie. Wręcz przeciwnie – nadmiar soli w ich organizmie prowadzić może do biegunek i wymiotów. Poważniejsze zatrucie solą będzie przyczyną zatrzymania wody w organizmie i zaburzeń neurologicznych. Okazjonalne podanie zdrowemu psu kawałeczka kiełbasy czy niewielkiej ilości sera nie powinno mu jednak zaszkodzić. Psy cierpiące na choroby serca, problemy z wątrobą czy nerkami często potrzebują diety niskosodowej. W ich przypadku nawet niewielka ilość słonych przekąsek może odbić się na zdrowiu i nasilić objawy chorobowe.

Autor: Aleksandra Prochocka
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments