Świętowanie czas zacząć - Psy.pl

Świętowanie czas zacząć

Choć z psich przysmaków najbezpieczniejsze są ponoć kupne smakołyki, wielu z nas czerpie radość z przyrządzania ich samodzielnie. Ucieszą psa nie tylko w świątecznej misce, ale również później - na przykład jako nagrody podczas szkolenia

CIASTECZKA WĄTROBIANE

Składniki:
3 jajka
1/3 szklanki oleju
0,5 kg surowej wątroby
ok. 2 szklanek mąki

Wykonanie:
Ubić lekko jajka, dolać olej i wymieszać. Wątróbkę zemleć w maszynce do mięsa. Dodać tyle mąki, żeby powstało niezbyt płynne ciasto. Wyłożyć na blachę i piec przez 15-30 minut w temperaturze 220°C. Kiedy powierzchnia ciasta zacznie się rumienić na brzegach, sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone. Jeżeli patyczek wkłuty w środek jest suchy, ciasto jest gotowe. Teraz trzeba już tylko pokroić je na kawałki i pozostawić do wystygnięcia.
Aby ciasteczka były bardziej suche i twarde (będą wtedy wygodniejsze jako smakołyki do szkolenia), należy wyłożyć je ponownie na blachę i suszyć ok. 30 minut w lekko ciepłym piekarniku.

CIASTECZKA Z INDYKA

Składniki:
słoik jedzenia dla dzieci
(np. indyk z warzywami lub
sam indyk Gerbera)
6 łyżek stołowych mleka
w proszku
8 łyżek zarodków pszenicy

Wykonanie:
Nastawić piekarnik na 220°C. Wszystkie składniki wymieszać i formować ciasteczka. Piec około 12-15 minut, aż zbrązowieją.

CIASTECZKA MARCHEWKOWE

Składniki:
szklanka ugotowanej
i zmiażdżonej marchewki
2 jajka
szklanka mąki
1/2 szklanki płatków
owsianych
1/8 szklanki mąki ryżowej
lub zarodków pszennych

Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piec około 45 minut, aż będą brązowe i chrupiące.

CIASTECZKA Z OTRĘBAMI (DLA PSÓW OTYŁYCH)

Składniki:
jabłko
2 łyżeczki miodu
łyżeczka soku z cytryny
2 białka
1/8 szklanki otrąb
owsianych
1/8 szklanki mąki owsianej
1/4 szklanki chudego mleka

Wykonanie:
Obrać jabłko i usunąć pestki. Utrzeć owoc, włożyć do rondelka i dusić 10 minut (można dolać trochę wody). Wymieszać z resztą składników, a po ostygnięciu zmiksować. Nakładać łyżką na blachę. Piec w piekarniku podgrzanym do 180°C przez 20 minut.

Chcesz dać głos i ocenić?
Dołącz do naszego stada – zarejestruj się!
Ocena użytkowników

Dodaj komentarz

Zaloguj się do swojego konta lub skomentuj anonimowo. Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *