Kucharz Klops gotuje – wielkanocne klopsy dla psa

Wielkanoc to czas wiosennego i radosnego świętowania. Wszystko budzi się do życia, a nasze czworonogi przeczuwają nadchodzące zmiany. My – często zabiegani – robimy w domu wielkie porządki, przygotowujemy pyszne potrawy, ale niestety… zdarza nam się w tym całym zamieszaniu zapomnieć o potrzebach psa. Pamiętajmy, że Wielkanoc to czas, by zadbać o wszystkich członków rodziny, także tych na czterech łapach! Niech okres świąteczny będzie wyjątkowy również dla psiaka. On z pewnością ucieszy się, jeżeli przygotujesz specjalnie z myślą o nim proste danie. Oto przepis na wielkanocne klopsy dla psa!

Podane w przepisie mięso mielone wołowo-wieprzowe możesz zamienić na mięso z indyka. Będzie bardziej dietetycznie (to ważne dla psów z nadwagą). Jeśli nie chcesz pupilowi podawać kaszy, nic nie stoi na przeszkodzie, by zamienić ją na ryż. Najlepiej brązowy!

Wielkanocne klopsy dla psa

20 porcji

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g
  • kasza gryczana 100 g
  • marchew 1 szt.
  • jajka 2 szt.
  • olej 1 łyżka
  • cukinia i marchew do dekoracji

Kaszę ugotuj, wystudź, wymieszaj z mięsem, dodaj startą marchew i rozkłócone jajka, a następnie wyrób masę.

Uformuj nieduże klopsy w kształcie jajek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop olejem, piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni C, a potem przestudź.

Cukinię i marchew pokrój na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw, wrzuć na 2 minuty do wrzątku. Zblanszowane warzywa odcedź i przelej zimną wodą. Paskami owiń klopsy.

Autor: Beata Grątkowska