Wilczy apetyt - Psy.pl - mamy nosa!

Wilczy apetyt

Zwyczaje żywieniowe wolnożyjących wilków, które osiem lat temu przybyły na tereny Niemiec Wschodnich z Polski, naukowcy przebadali po to, aby określić jakie zwierzęta stanowią pokarm wilków.

W 1990 r., gdy wytępiono prawie wszystkie wilki, w Niemczech uznano ten gatunek za chroniony, co pozwoliło powrócić wielu stadom. Z obawą przyjęli to mieszkańcy, szczególnie rolnicy i myśliwi. Zwyczaje żywieniowe wilków od dawna stanowią bowiem przedmiot legend i uprzedzeń – powszechnie uważa się, że atakują one ludzi i zabijają zwierzęta gospodarskie.

 

Naukowcy z  Senckenberg Gesellschaft für Naturforschung przebadali ponad trzy tysiące próbek wilczego kału i ustalili dietę łużyckich wilków. Dzikie zwierzęta kopytne stanowią 96 proc., z czego najczęściej ofiarą padają sarny (50 proc.), a rzadziej jelenie i dziki (10 proc.). 3 proc. diety stanowią zające, a zwierzęta gospodarskie mniej niż 1 proc. Dla porównania w Polsce wilki żywią się głównie jeleniami, zapewne z powodu lepszych warunków do życia tych zwierząt. Zdaniem badaczy tak długo, jak liczba dzikich zwierząt będzie wystarczająca, wilki nie zmienią swoich upodobań i nie będą atakowały gospodarstw czy pasących się owiec.

 

Obecnie na terenie Niemiec Wschodnich przebywa dziewięć stad wilków, które opiekują się 34 młodymi. MU     

 

Chcesz dać głos i ocenić?
Dołącz do naszego stada – zarejestruj się!
Ocena użytkowników

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Zaloguj się do swojego konta lub skomentuj anonimowo. Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *