15.11.2007
Frykasy dla każdej rasy
psy.pl
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Wigilijny przysmak Składniki: 30 dag mąki orkiszowej 90-ml maślanki jajko puszka tuńczyka w oleju łyżka posiekanej pietruszki Zmiksować tuńczyka (razem z olejem), jajko, maślankę i pietruszkę. Masę dodać do mąki i wymieszać. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykroić ciasteczka. Ułożyć na pokrytej papierem blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez mniej więcej 20 minut. Po wyłączeniu zostawić […]
fot. Shutterstock
Wigilijny przysmak
Składniki:
30 dag mąki orkiszowej
90-ml maślanki
jajko
puszka tuńczyka w oleju
łyżka posiekanej pietruszki
Zmiksować tuńczyka (razem z olejem), jajko, maślankę i pietruszkę. Masę dodać do mąki i wymieszać. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykroić ciasteczka. Ułożyć na pokrytej papierem blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez mniej więcej 20 minut. Po wyłączeniu zostawić w nim wypieki na 10 minut.
Serniczki z marchewką
Składniki:
30 dag mąki orkiszowej
12 dag chudego białego sera
5 marchewek średniej wielkości
jajko
szczypta soli
Marchewki zetrzeć na drobnej tarce, odsączyć i wymieszać z mąką, pokruszonym serem, jajkiem i solą. Zagnieść ciasto, a następnie uformować placek. Wykrawać z niego ciastka za pomocą foremek. Piec w nagrzanym do 160°C piekarniku przez mniej więcej 20 minut. Pozostawić do wyschnięcia.
Świąteczne ciasteczka
Składniki:
3,5 filiżanki mąki pszennej
2 filiżanki mąki pszennej pełnoziarnistej
filiżanka mąki żytniej
filiżanka zagęszczacza
2 szklanki płatków owsianych
3 jajka
1/2 szklanki mleka w proszku (najlepiej dla szczeniąt)
1/4-1/2 litra rosołu
szczypta soli
Składniki wymieszać i zarobić ciasto (dolać tyle rosołu, by dało się rozwałkować). Po rozwałkowaniu wykroić ciasteczka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec do zrumienienia w temperaturze 150°C na środkowym poziomie piekarnika.
Zimowe sakołyki
Składniki:
4 filiżanki mąki kukurydzianej
3 filiżanki wątróbki drobiowej
2 jajka
około szklanki wywaru z warzyw
łyżka oleju roślinnego
Wątróbkę zmiksować końcówką do zup. Ubić jajka w dużej misce, a skorupki drobno potłuc. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Nagrzać piekarnik do 180°C, blaszkę wyłożyć papierem i układać na niej niewielkie kuleczki. Piec przez ok. 30 minut, pozostawić w piekarniku do wyschnięcia. Przechowywać w lodówce (nie dłużej niż tydzień).
Polecane przez redakcję
Reklama
Psy.pl to portalu tworzony przez specjalistów, ekspertów ale przede wszystkim przez miłośników zwierząt.
Zobacz powiązane artykuły
25.04.2024
Zawiesił, zasztyletował i pozbył się psa! Tofik konał w męczarniach
Ten tekst przeczytasz w 3 minuty
Brakuje słów, aby opisać to, co wydarzyło się we wsi Granowo w woj. zachodniopomorskim. Bestia - inaczej nie można nazwać człowieka, który brutalnie zamordował małego pieska, gdy ten przez przypadek znalazł się na obcej posesji.
undefined
15.04.2024
Z pseudohodowli odebrano ponad 60 zaniedbanych psów! Schronisko prosi o pomoc
Ten tekst przeczytasz w 3 minuty
Zaniedbane psy, brodzące we własnych odchodach – to krótki opis dramatu, jaki rozegrał się w Gdańsku. Nielegalnie prowadzona hodowla została zlikwidowana. Teraz pracownicy schroniska apelują o pomoc.
undefined
04.04.2024
Dzień Bezdomnych Zwierząt 2024 – jak można go świętować? Sprawdź!
Ten tekst przeczytasz w 3 minuty
4 kwietnia 2024 wypada Dzień Bezdomnych Zwierząt. Wydarzenie to przypomina nam o rzeczach, o których zapominamy wśród codziennych obowiązków – gdzieś tam czekają psy, które nie mają domów. I to my możemy im pomóc!
undefined