Cukinia dla psa. Czy pies może jeść cukinię?


Zielona lub żółta cukinia może być zdrowym, niskokalorycznym dodatkiem do diety psa. W jaki sposób najlepiej podawać psu cukinię?

Cukinia to doskonała alternatywa dla niezdrowych przekąsek i wysokokalorycznych składników diety. Warzywem tym możemy zastąpić frytki, chipsy, a nawet makaron! Delikatny, słodki smak cukinii sprawia, że skuszą się na nią nie tylko dzieci, ale także domowe czworonogi. Czy psa możemy poczęstować cukinią?

Co zawiera cukinia?

Cukinia, zwana inaczej kabaczkiem, to odmiana dyni zwyczajnej. Jej silnie wydłużone, żeberkowane owoce w zielonym lub żółtym kolorze składają się aż w 95% wody i zawierają jedynie 17 kcal / 100 g. Mimo to w ich składzie znajdują się także prozdrowotne składniki, takie jak witamina C, beta-karoten, duża dawka kwasu foliowego, mangan i magnez. Warzywo to zawiera także wiele cennych aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kabaczek jest ponadto dobrym źródłem błonnika, dzięki czemu może poprawiać pracę przewodu pokarmowego. Ze względu na niski indeks glikemiczny cukinia stanowi bezpieczny dodatek do diety osób chorych na cukrzycę. Trzeba jednak pamiętać, że kabaczek może wywołać alergię, a jego ozdobne odmiany zawierają często szkodliwą kurkubitacynę. Dlatego nie należy zrywać i spożywać dziko rosnących warzyw – kupowana na obiad cukinia powinna pochodzić ze sprawdzonego sklepu spożywczego.

Czy pies może jeść cukinię?

Surowa, nieprzyprawiona cukinia nie zawiera żadnych szkodliwych dla psa substancji. Dla domowego czworonoga może więc z powodzeniem stanowić element gotowanej diety domowej lub BARF-a, a także ciekawą nagrodę podczas szkolenia. Ze względu na niską kaloryczność taki przysmak może być smaczną i zdrową alternatywą dla tłustych gryzaków i stanowić urozmaicenie diety psów chorych na nadwagę czy otyłość. Kabaczek możemy podawać psu zarówno na surowo, jak i gotowany na parze lub w formie puree. Przed poczęstowaniem psa surowym kawałkiem cukinii należy pokroić ją na plasterki lub w kostkę i odkroić twardą skórkę. Zawiera ona znaczne ilości błonnika, które w nadmiarze mogą prowadzić do lekkiej niestrawności.

Zapisz się do newslettera Psy.pl i otrzymuj ciekawe treści przed innymi!

Autor: Aleksandra Prochocka
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments