Galaretka z kurzych łapek dla psa. Czy to naprawdę działa na stawy?


Czy galaretka z kurzych łapek lub nóżek wieprzowych naprawdę pomoże psu na chore stawy? Sprawdź, ile takiej galaretki możesz podawać czworonogowi!

Galaretka z kurzych łapek lub nóżek wieprzowych polecana jest często psom z chorymi stawami. Żelatyna i kolagen zawarte w takiej galarecie miałyby pomóc w odbudowie zniszczonych chrząstek, a także zmniejszyć dolegliwości związane z dysplazją u psa. Czy gotowane kurze łapki naprawdę mają prozdrowotne właściwości?

Czy galaretka z kurzych łapek pomoże psu na stawy?

Kurze łapki i chrząstki drobiowe to bezsprzecznie najlepsze źródło kolagenu typu II, czyli właśnie takiego, jaki dostarcza najwięcej proliny – aminokwasu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania stawów. Podczas gotowania zawarty w łapkach kolagen ulega przemianie. Traci swoją złożoną, uporządkowaną strukturę i zamienia się w żelatynę, czyli zhydrolizowaną formę kolagenu. Nie staje się przez to jednak łatwiej przyswajalny dla organizmu psa. Wręcz przeciwnie – poddawanie białka obróbce termicznej może zmniejszyć jego strawność. O ile więc w przypadku ludzi wygotowywanie żelatyny z kurzych łapek jest dobrym sposobem na suplementację aminokwasów, gdyż jedzenie surowych łapek jest raczej niemożliwe, o tyle w przypadku psów ich gotowanie jest po prostu zbędne.

Jeśli chcemy wzbogacić dietę domowego czworonoga o aminokwasy poprawiające funkcjonowanie stawów, najlepiej będzie podawać zwierzakowi surowe łapki kurze… Lub zdecydować się na zakup złożonych suplementów na stawy dla psów. Do syntezy kolagenu budującego stawy niezbędne są bowiem także inne składniki pokarmowe, w tym witamina C, B6 i aminokwasy siarkowe. Takie dodatki w odpowiednich proporcjach i w przyswajalnej formie znajdują się często w składzie dobrych preparatów na stawy.

Czy pies może jeść nóżki wieprzowe?

Nóżki wieprzowe i przygotowana z nich galaretka również może zawierać stosunkowo wysokie dawki aminokwasów poprawiających zdrowie stawów. Trzeba jednak pamiętać, że w nóżkach wieprzowych znajdują się nie tylko chrząstki, ale także kości i duża ilość tłuszczu. Podawanie psu wywaru lub galaretki z wieprzowych nóżek może więc powodować u zwierzaka biegunki, a także zachwiać równowagę wapnia i fosforu w jego diecie. Również surowe nóżki wieprzowe nie są wskazane dla psów. Twarde kości są trudne do strawienia dla mniejszych psów, a tłusta skóra może powodować rozstrój żołądka i doprowadzić do nadwagi.

Czy psu można podawać żelatynę w proszku?

Żelatyna w postaci proszku, pozbawiona dodatków, jest całkowicie bezpiecznym dodatkiem do żywności. Jednak sproszkowaną żelatynę wytwarza się ze skór i kości wołowych i wieprzowych. Nie zawiera więc tak dużych ilości proliny, co kolagen typu II i chrząstki drobiowe. Dlatego podawanie psu kupionej w sklepie, sproszkowanej żelatyny nie jest zbyt skutecznym sposobem na poprawę ruchomości jego stawów.

Autor: Aleksandra Prochocka
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments