Kiszona kapusta dla psa. Czy pies może jeść kiszoną kapustę?


Czy kiszona kapusta zawiera w sobie coś wartościowego dla psa? I skąd wziąć taką, która nie zaszkodzi domowemu czworonogowi?

Wielu z nas nie wyobraża sobie życia bez kiszonek – szczególnie jesienią i zimą! Kiszona kapusta postrzegana jest jako źródło wielu cennych składników pokarmowych. Czy na pewno? I czy taki dodatek może znaleźć się też w diecie psa?

Co zawiera kiszona kapusta?

Kapusta kiszona to kapusta poddana procesowi kiszenia przez zasolenie i fermentacji w obecności bakterii mlekowych. Może być doprawiona kminkiem, koprem, kolendrą i kiszona w towarzystwie takich warzyw, jak marchew czy buraki. Typowa kapusta kiszona w 100 g zawiera jedynie 17 kcal, 2,3 g węglowodanów i około 1,5 g błonnika. Jest także źródłem cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, A, E, K i witamin z grupy B. Może także uzupełnić dietę o naturalne antyoksydanty, kwas mlekowy i probiotyki. Kiszona kapusta nie jest wskazana jedynie dla osób, które powinny unikać soli w diecie. Potrawa ta zawiera bowiem od 1,5 do 2,5% soli.

Czy pies może jeść kiszoną kapustę?

Podawanie psu kiszonek to doskonały sposób na uzupełnienie jego diety o przeróżne witaminy, błonnik i przeciwutleniacze. Nie powinna być jednak podawana w zbyt dużych ilościach ze względu na dość dużą zawartość soli. Kapusta kiszona podawana psu powinna być pozbawiona szkodliwych dla psa składników, takich jak czosnek czy cebula. Niestety wiele dostępnych w sklepach kiszonek zawiera także dużo konserwantów i dodatek octu, który przyspiesza proces kiszenia i zmniejsza wartości odżywcze tej potrawy. Dlatego jeśli chcemy w bezpieczny sposób uzupełnić dietę czworonoga o cenne witaminy, powinniśmy sami ukisić dla niego kapustę. Jak to zrobić?

Kiszonki dla psa

Przygotowanie zdrowych kiszonek dla psa wcale nie jest trudne czy drogie! Nie trzeba także kisić od razu całej beczki, choć większość internetowych przepisów zakłada, że kupimy jednorazowo… 10 kg kapusty.

By ukisić kapustę dla domowego czworonoga, potrzebujemy tylko dwóch składników – drobno posiekanej kapusty i soli (niecałe 20 g na kilogram kapusty). Do potrawy warto dodać także startą na tarce marchewkę. Wymieszane z solą, dobrze zagniecione warzywa umieszczamy w kamionkowym naczyniu. Powinniśmy zostawić w nim 5 cm wolnego miejsca, a kapustę przykryć małym talerzykiem i mocno docisnąć. Wierzch naczynia zabezpieczamy gazą lub ścierką i zostawiamy w kuchni na około 10 dni. Następnie przenosimy w chłodniejsze miejsce (5-8 stopni) lub przekładamy do słoików i trzymamy w lodówce.

Autor: Aleksandra Prochocka