To ci się przyda! Pojemniki na karmę – jakie będą idealne?


Pudełek na karmę jest mnóstwo! Tylko... które wybrać?

Nieprawidłowo przechowywana sucha karma staje się dużo mniej wartościowa, niż była w chwili, gdy otworzyliśmy worek. Zawarte w niej składniki pokarmowe ulegają degradacji, tłuszcze jełczeją, karma traci świeżość i aromat. Wielu właścicieli zauważa, że ich psy lubią karmę bezpośrednio po otwarciu worka, ale gdy jego zawartość się kończy – odmawiają jedzenia. I trudno się dziwić! Zwietrzałe granulki są bezwartościowe i smakują jak… czipsy z paczki, którą otworzyliśmy tydzień wcześniej. Kto takie lubi? Sprawdźmy, jakie pojemniki na karmę będą idealne.

Sucha, nie w otwartym worku

Nie ma sensu przesypywać karmy z oryginalnego opakowania. Worki, w których producenci sprzedają jedzenie dla psów, są wykonane ze specjalnego, kilkuwarstwowego materiału, który nie przepuszcza światła i nie wchodzi w reakcję ze składnikami pokarmowymi. Ważne jest jednak, byśmy po każdym wyjęciu porcji karmy worek dokładnie zamknęli, wypuszczając z niego możliwie jak najwięcej powietrza. Brzeg opakowania dokładnie zamknijmy klipsem lub klamerką. Szczelnie zamknięty worek możemy dodatkowo umieścić w plastikowym pudełku przeznaczonym do przechowywania suchej karmy. Jeśli zapach karmy da się wyczuć w pomieszczeniu, w którym stoi, to znaczy, że worek uszczelniamy za słabo.

Mokra, tylko nie w puszce

Po otwarciu puszki z mokrą karmą wielu z nas wkłada ją do lodówki. To błąd! Najpierw należy przełożyć pokarm do słoika lub pudełka (przeznaczonego do żywności dla ludzi). Dopiero wtedy włóżmy karmę do lodówki.

Pojemniki na karmę – 3 rzeczy, które warto o nich wiedzieć

1. Gdzie przechowywać? Karmę, niezależnie od tego, czy w worku, czy w pojemniku, przechowujemy w ciemnym i suchym miejscu. W praktyce może to być spiżarka lub po prostu kuchenna szafka.

2. Jak często kupować? Po otwarciu worka z suchą karmą najlepiej zużyć ją w ciągu 3-4 tygodni. Kupujmy więc takie objętości, które wystarczą naszemu psu na miesiąc, nie dłużej.

3. Czy wkładać do lodówki? Suchej karmy nie powinniśmy wkładać do lodówki, bo może zawilgotnieć. Wystarczy przechowywać ją w temperaturze pokojowej. Mokrą karmę po otwarciu wkładamy do lodówki na nie więcej niż 48 godzin.

Metalowa puszka

Świetnie sprawdzi się do przechowywania smakołyków i domowej roboty psich ciasteczek. Szczególnie jeśli ma pokrywkę z uszczelką! I zabawny kształt.

Zamykany lub zakręcany słoik

Zwykły słoik, który został nam np. po miodzie, to idealne naczynie do przechowywania smaczków, suchej karmy (jednej, dwóch porcji) czy jedzenia z puszki. Bardzo eko!

Autor: Aleksandra Więcławska