18.09.2007
Frykasy dla każdej rasy
psy.pl
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Mufinki marchwiowo-serowe Składniki: szklanka mąki pszennej szklanka mąki pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia szklanka startego żółtego sera szklanka startej marchwi 2 duże jajka szklanka mleka 1/4 szklanki oleju Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać marchew, ser i wyrobić ciasto. W osobnej misce ubić jajka, dodać mleko i olej. Tak przygotowaną masę wymieszać z ciastem. […]
fot. Shutterstock
Mufinki marchwiowo-serowe
Składniki:
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki pełnoziarnistej
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka startego żółtego sera
szklanka startej marchwi
2 duże jajka
szklanka mleka
1/4 szklanki oleju
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać marchew, ser i wyrobić ciasto.
W osobnej misce ubić jajka, dodać mleko i olej. Tak przygotowaną masę wymieszać
z ciastem. Wysmarować foremkę masłem, wypełnić otwory ciastem na 3/4 wysokości. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Piec mufinki na środkowym poziomie przez 20-25 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia.
Ciasteczka z dynią i botwinką
Składniki:
2 jajka
1/4 szklanki mleka
pół szklanki mąki sojowej
2 szklanki mąki pszennej
pełnoziarnistej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki posiekanych
pestek z dyni
2 łyżki oleju roślinnego
łyżka posiekanej botwinki
Wymieszać wszystkie rodzaje mąki i pestki z dyni. Jajka rozmieszać z mlekiem i olejem, dodać botwinkę. Odlać odrobinę do smarowania wypieków, resztę połączyć z mąką. Wyrobić ciasto, a jeśli będzie zbyt twarde, dodać jeszcze trochę mleka. Odstawić na pół godziny.
Rozwałkować i wykroić nożem ciastka w dowolnych kształtach, posmarować pozostawionym wcześniej płynem.
Nagrzać piekarnik do 185°C , wyłożyć ciastka na pokrytą papierem blachę. Piec przez mniej więcej 30 minut, do uzyskania jasnobrązowego koloru. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić na dwie godziny do wyschnięcia.
Psy.pl to portalu tworzony przez specjalistów, ekspertów ale przede wszystkim przez miłośników zwierząt.