25.11.2005

Świętowanie czas zacząć

author-avatar.svg

psy.pl

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty

Choć z psich przysmaków najbezpieczniejsze są ponoć kupne smakołyki, wielu z nas czerpie radość z przyrządzania ich samodzielnie. Ucieszą psa nie tylko w świątecznej misce, ale również później - na przykład jako nagrody podczas szkolenia

jak nauczyć psa, by przysmaki z ręki brał delikatnie

fot. Shutterstock

CIASTECZKA WĄTROBIANE

Składniki:
3 jajka
1/3 szklanki oleju
0,5 kg surowej wątroby
ok. 2 szklanek mąki

Wykonanie:
Ubić lekko jajka, dolać olej i wymieszać. Wątróbkę zemleć w maszynce do mięsa. Dodać tyle mąki, żeby powstało niezbyt płynne ciasto. Wyłożyć na blachę i piec przez 15-30 minut w temperaturze 220°C. Kiedy powierzchnia ciasta zacznie się rumienić na brzegach, sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone. Jeżeli patyczek wkłuty w środek jest suchy, ciasto jest gotowe. Teraz trzeba już tylko pokroić je na kawałki i pozostawić do wystygnięcia.
Aby ciasteczka były bardziej suche i twarde (będą wtedy wygodniejsze jako smakołyki do szkolenia), należy wyłożyć je ponownie na blachę i suszyć ok. 30 minut w lekko ciepłym piekarniku.

CIASTECZKA Z INDYKA

Składniki:
słoik jedzenia dla dzieci
(np. indyk z warzywami lub
sam indyk Gerbera)
6 łyżek stołowych mleka
w proszku
8 łyżek zarodków pszenicy

Wykonanie:
Nastawić piekarnik na 220°C. Wszystkie składniki wymieszać i formować ciasteczka. Piec około 12-15 minut, aż zbrązowieją.

CIASTECZKA MARCHEWKOWE

Składniki:
szklanka ugotowanej
i zmiażdżonej marchewki
2 jajka
szklanka mąki
1/2 szklanki płatków
owsianych
1/8 szklanki mąki ryżowej
lub zarodków pszennych

Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piec około 45 minut, aż będą brązowe i chrupiące.

CIASTECZKA Z OTRĘBAMI (DLA PSÓW OTYŁYCH)

Składniki:
jabłko
2 łyżeczki miodu
łyżeczka soku z cytryny
2 białka
1/8 szklanki otrąb
owsianych
1/8 szklanki mąki owsianej
1/4 szklanki chudego mleka

Wykonanie:
Obrać jabłko i usunąć pestki. Utrzeć owoc, włożyć do rondelka i dusić 10 minut (można dolać trochę wody). Wymieszać z resztą składników, a po ostygnięciu zmiksować. Nakładać łyżką na blachę. Piec w piekarniku podgrzanym do 180°C przez 20 minut.

Pierwsza publikacja: 25.04.2022

Podziel się tym artykułem:

author-avatar.svg
psy.pl

Psy.pl to portalu tworzony przez specjalistów, ekspertów ale przede wszystkim przez miłośników zwierząt.

Zobacz powiązane artykuły

14.05.2025

Psy w schroniskach potrzebują nie tylko karmy. Trwa akcja „Bezpieczny Zwierzak”

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę

Bezdomne psy w schroniskach zmagają się nie tylko z głodem i samotnością. Brakuje też środków na ich bezpieczeństwo. Ruszyła ogólnopolska akcja „Bezpieczny Zwierzak”, w której każdy może pomóc – już za 10 zł!

akcja bezpieczny zwierzak

undefined

07.05.2025

Tragedia w Cesarce. Chciała ratować psa, oboje zostali porażeni prądem

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę

To miał być zwykły, wiosenny spacer z psem. Niestety, zakończył się dramatem. 2 maja w miejscowości Cesarka (woj. łódzkie), niedaleko hotelu w gminie Stryków, 50-letnia kobieta rzuciła się na pomoc swojemu psu, który nagle znalazł się w wodzie. Gdy weszła do zbiornika, oboje zostali porażeni prądem.

null

undefined

04.05.2025

Kaganiec weterynaryjny może być groźny dla zdrowia psa!

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty

Jeśli twój czworonóg z różnych względów musi nosić kaganiec, pamiętaj – kaganiec weterynaryjny nie nadaje się na spacery ani do autobusu! Czym grozi taki błąd?

kaganiec weterynaryjny nie na upał

undefined

null

Bądź na bieżąco

Zapisz się na newsletter i otrzymuj raz w tygodniu wieści ze świata psów!

Zapisz się