Czym nagradzać psa? Poznaj przepisy na najlepsze przysmaki!

author-avatar.svg

Aleksandra Więcławska

Ten tekst przeczytasz w 3 minuty

Każdy, kto podczas szkolenia psa korzysta ze smakołyków, wie, jak czasem trudno znaleźć coś atrakcyjnego. Dobrze więc wiedzieć, czym nagradzać psa.

czym nagradzać psa

fot. Shutterstock

Przedstawiamy plusy i minusy najczęściej używanych przysmaków, a także przepisy na domowe smakołyki. Czym nagradzać psa? Sprawdźmy to!

Parówka

Plusy. Łatwo ją podzielić na małe kawałki, jest atrakcyjna nawet dla największych niejadków ze względu na intensywny zapach (można go jeszcze wzmocnić, podając ją lekko podgrzaną), przechowywana w kieszeni czy saszetce nie zmienia kształtu i zbytnio nie brudzi.

Minusy. Zawiera dużo niezdrowych dla psów przypraw i konserwantów – ich obecność może też wywoływać duże pragnienie. W upalne dni parówka dość szybko się psuje.

Mięso

Plusy. Przyrządzone bez przypraw jest zdrowe. Różne rodzaje mięsa i różne sposoby przygotowania (można je ugotować w wodzie, z warzywami, albo tylko sparzyć, można też podgotować i po pokrojeniu na kawałki opiec w piekarniku) pozwalają uzyskać mnóstwo wariantów przysmaków.

Minusy. Przygotowanie wymaga nieco czasu. Gotowe kawałki można przechowywać w lodówce, ale najlepiej zużyć je szybko. Poddane obróbce termicznej mięso łatwo się kruszy.

Żółty ser

Plusy. Jest bardzo tłusty, więc dla psa smakowity. Łatwo pokroić go w kostkę i szybko podawać, gdy wymaga tego ćwiczenie. Jest miękki, nie zapycha, a więc nie zwiększa pragnienia.

Minusy. Nie nadaje się dla zwierząt, które łatwo przybierają na wadze. W upały łatwo się topi, a co za tym idzie, brudzi. Niektóre czworonogi za nim nie przepadają.

Sucha karma

Plusy. Bardzo wygodna do podawania w trakcie treningu. Bez problemu można zmniejszyć o odpowiednią porcję dzienne menu. Nie psuje się, nie zmienia kształtu.

Minusy. Zwykle kiepsko motywuje psy. Nadaje się jedynie dla bardzo łakomych zwierzaków. By do niej zachęcić, można odpowiednią porcję na kilka godzin zamknąć w woreczku foliowym wraz z kawałkiem aromatycznej kiełbasy, co uatrakcyjni doskonale znany psu zapach.

Suszone gryzaki

Plusy. Krótki czas przygotowania – wystarczy pokroić na drobne kawałki żwacze czy płuca kupione w sklepie zoologicznym. Niezwykle atrakcyjny przysmak dla niejadków.

Minusy. Nie każdy opiekun zniesie zapach, jaki wydzielają wędzone przysmaki. Jest na tyle silny, że saszetka, w której przechowujemy nagrody, długo go wydziela, przyciągając w parku wszelkie napotkane psy. Kawałek żwacza – nawet niewielki – wymaga dobrego pogryzienia, więc przysmaki te nie sprawdzą się, gdy trzeba ich podać dużo w krótkim czasie.

pani trzyma w dłoni smakołyki dla psa

Czym nagradzać psa? Pyszne przepisy na psie smaczki!

Suszony kurczak

  • składniki: surowa pierś kurczaka

Mięso pokroić na niewielkie, cienkie plasterki. Rozłożyć na papierze śniadaniowym lub do pieczenia (musi chłonąć wilgoć). Suszenie trwa prawie tydzień, trzeba wybrać przewiewne, ale nienasłonecznione miejsce (np. na szafkach kuchennych). Co drugi dzień przewracamy kawałki na drugą stronę. Gotowe smakołyki przechowujemy w papierowej torebce w lodówce.

Ciastka owsiane

  • składniki: 20 dag płatków owsianych, 15 dag mąki, 15 dag jogurtu naturalnego, 2 jajka, 2 łyżki miodu (porcja na 60 sztuk)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować dość cienko. Piec przez 30 minut w temperaturze 150°C. Zaraz po wyjęciu z piekarnika pokroić na odpowiedniej wielkości kawałki i zostawić do wystygnięcia.

Ciastka wątróbkowo-ryżowe

  • składniki: 20 dag wątróbki drobiowej, 4 łyżki płatków ryżowych, 1 jajko, 6 łyżek mąki (porcja na 40 sztuk)

Płatki zalać wrzątkiem, przykryć, odczekać kilka minut, aż wchłoną wodę. Wątróbkę zmielić. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozsmarować na blasze cienką warstwę. Piec 30 minut w temperaturze 180°C. Pokroić i ostudzić.

Ciastka wątróbkowe

  • składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 2 szklanki mąki, 1/3 szklanki oleju, 3 jajka (porcja na 90 sztuk)

Wszystkie składniki wymieszać, masę wylać na blachę. Włożyć do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec 30 minut. Pokroić na kawałki i poczekać, aż wystygną.

Podziel się tym artykułem:

author-avatar.svg
Aleksandra Więcławska

Certyfikowana trenerka psów (kurs ukończony w Centrum Kynologicznym Canid). Ukończyła też liczne kursy i uczestniczyła w kilkunastu seminariach z zakresu zachowania, żywienia i opieki nad psami.

Zobacz powiązane artykuły

07.12.2023

Kłaczek w herbacie? To już nie musi być problem!

Ten tekst przeczytasz w 4 minuty

Psie linienie to naturalny proces, który trwa cały rok, ale nasila się wiosną i jesienią. Dotyczy zwłaszcza ras z grubym, obfitym podszerstkiem. I choć nie ma w nim nic dziwnego, nadmiar fruwającej sierści może być męczący dla nas, opiekunów.

jak poradzić sobie z linieniem u psa

undefined

29.11.2023

Odmrożenia u psa. Jak je rozpoznać i jak je leczyć?

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty

Zabawy na śniegu lubi większość psiaków, ale czy są one dla nich bezpieczne? Czy naszym pupilom również grożą odmrożenia i jak objawiają się one u psów? Sprawdźmy!

odmrożenia u psa

undefined

22.11.2023

Zimowe ubranko dla psa – fanaberia czy konieczność?

Ten tekst przeczytasz w 3 minuty

Ubieranie psów budzi wiele emocji wśród opiekunów. Mamy zwolenników tego pomysłu, jak i zdecydowanych przeciwników zakładania psom ubrań. A gdzie leży prawda? Jak zwykle... pośrodku! Sprawdź, co warto wiedzieć o ubrankach dla psów na zimę.

ubranka dla psa

undefined

null

Bądź na bieżąco

Zapisz się na newsletter i otrzymuj raz w tygodniu wieści ze świata psów!

Zapisz się