Groźne bakterie w mięsie dla psów!

Żywienie psów surowym mięsem może być groźne dla... ich opiekunów. Naukowcy odkryli niebezpieczne bakterie w mięsie dla psów!

Żywienie psów surowym mięsem jest postrzegane przez wielu opiekunów jako najzdrowsze dla ich pupili – dieta BARF wciąż zyskuje kolejnych zwolenników. Fakt ten nie umyka również producentom karm dla psów, którzy poszerzyli swoją ofertę o gotowe mięsne mrożonki dla psów. Jednak jak głoszą najnowsze badania naukowców ze Szwecji, mrożone mięso dla psów może być źródłem groźnych bakterii. Jak to się stało, że znaleziono bakterie w mięsie dla psów?

Znaleziono bakterie w mięsie dla psów

Badanie naukowców obejmowało aż 60 paczek mrożonego mięsa dla psów. Produkty pochodziły od 10 różnych firm ze Szwecji, Norwegii, Finlandii, Niemiec i Wielkiej Brytanii. Aż 31 z przebadanych paczek zawierało bakterie w ilości przekraczającej normy obowiązujące w Unii Europejskiej. W paczkach odkryto salmonellę, bakterie z rodzaju Campylobacter oraz Clostridium perfringens  (laseczka zgorzeli gazowej). Ilości bakterii były różne nawet w produktach tej samej firmy. Badane przez naukowców produkty składały się z surowego mięsa, kości i narządów wołowych, kurzych, jagnięcych, indyczych, wieprzowych, kaczych, z jelenia i łososia.

Ryzyko też dla ludzi

Bakterie w mięsie, które właśnie odkryto, są groźne nie tylko dla psów, ale także dla ludzi. Soki z rozmarzających produktów mogą zanieczyścić inne jedzenie i blaty kuchenne, a psy mogą przenieść bakterie na ludzi, liżąc ich po twarzach tuż po zjedzonym posiłku. Badacze zalecają, by nie stosować takich produktów w domach, w których mieszkają dzieci, starsi ludzie lub osoby z obniżoną odpornością.

bakterie w mięsie
fot. Shutterstock

Według naukowców, aby ograniczyć ryzyko zakażenia bakteriami znajdującymi się w mięsie, należy nie rozmrażać mrożonek wcześniej niż przed planowanym podaniem. Rozmrażanie powinno odbywać się w lodówce, w maksymalnie 10 stopniach, oddzielone od pozostałych produktów żywnościowych. Do obróbki należy używać osobnych przyrządów kuchennych.

Dieta BARF – ryzyko dla ludzi?

Wyniki tych badań są jednoznaczne – stosowanie gotowych mrożonek mięsnych dla psów może zagrozić zdrowiu wszystkich domowników. Czy z tego powodu należy zrezygnować całkowicie z diety BARF? Niekoniecznie. Istnieje możliwość stosowania w diecie mięsa i podrobów dopuszczonych do spożycia przez ludzi. Produkty pochodzenia zwierzęcego umieszczone na rynku muszą spełniać dużo bardziej rygorystyczne normy i przechodzić kontrole, które nie dotyczą produktów dla zwierząt.

Ogólnie rzecz biorąc, żadne mięso nie jest sterylne i należy zachować ostrożność przy jego obróbce. Co więcej, samodzielne komponowanie posiłków wymaga większej wiedzy niż korzystanie z „gotowców” oferowanych przez firmy.

Autor: Aleksandra Prochocka