Czy wiesz, co je twój pies? Witaminy! - Psy.pl
Pies rasy Jack Russell Terrier i torby z jedzeniem na podłodze w kuchni

Czy wiesz, co je twój pies? Witaminy!

Witaminy decydują o zdrowiu psa, ale i odwrotnie: niektóre choroby powodują ich niedobory.

Witaminy to związki organiczne inne niż tłuszcz, białko lub węglowodany, a konieczne do normalnego funkcjonowania organizmu. Dzieli się je na dwie główne grupy: rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K) i rozpuszczalne w wodzie (B1, B2, czyli ryboflawina, niacyna, B6, kwas pantotenowy, kwas foliowy, B12, cholina, biotyna i witamina C).

W wypadku psów za witaminy nie uznaje się jednak witamin K, C i biotyny. Dlaczego? Ponieważ zapotrzebowanie na nie jest tak nikłe, że trudno je uznać za niezbędne. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są magazynowane w tkance tłuszczowej, dlatego zwierzęta lepiej znoszą ich niedobory.

Witamina B dla cukrzyka

O poziomie witamin w organizmie decyduje m.in. stan zdrowia zwierzęcia. Częste oddawanie moczu, towarzyszące cukrzycy czy przewlekłej niewydolności nerek, powoduje zwiększone wydalanie wraz z nim witamin rozpuszczalnych w wodzie. Niewydolność nerek może też prowadzić do wtórnego niedoboru witaminy D.

Dlatego u zwierząt cierpiących na te choroby wskazane jest podawanie preparatów witaminowo-mineralnych. Dobrze też stosować karmy lecznicze, uwzględniające zwiększone zapotrzebowanie na witaminy.

Psia karma w metalicznej misce na czarnym drewnianym tle
fot. Shutterstock

Stara karma lepsza?

Witaminy znajdujące się w karmie rozkładają się podczas jej przechowywania (nawet 40-60 proc. dawki wyjściowej). Dlatego większość karm zawiera ich kilkakrotnie więcej, niż wynosi zapotrzebowanie psa. Z kolei witaminy A i E są stosowane do hamowania procesów utleniania tłuszczu – ich ilość zależy od jego zawartości w karmie, a nie od potrzeb psa.

Na szczęście organizmy dorosłych zwierząt precyzyjnie regulują wchłanianie i wydalanie witamin, dzięki czemu nadmiar większości z nich w pokarmie nie wywoduje niepożądanych skutków.

WITAMINA NA CO WPŁYWA DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE GŁÓWNE ŹRÓDŁA OBJAWY NIEDOBORU
A widzenie, wzrost, funkcje immunologiczne, rozwój płodu, różnicowanie komórek 379 μg oleje z wątrób rybich, mleko, wątroba, żółtka jaj brak apetytu, spadek wagi, niezborność ruchów, zapalenie spojówek, zmiany skórne, choroby układu oddechowego, zwiększona podatność na zakażenie
D utrzymanie równowagi mineralnej, równowaga fosforu 3,4 μg wątroba, niektóre ryby, żółtka jaj krzywica, osowiałość, utrata napięcia mięśniowego, obrzęk i skrzywienie kości
E obrona przed utlenianiem 8 mg ziarna zbóż, olej sojowy i kukurydziany zwyrodnienie mięśni szkieletowych, upośledzenie rozrodu, zwyrodnienie siatkówki
B1 metabolizm energetyczny oraz węglowodanów 0,56 mg mięso, kiełki pszenicy upośledzenie wzrostu, utrata masy ciała i zaburzenia neurologiczne u szczeniąt, uszkodzenie układu nerwowego oraz serca u dorosłych psów
RYBOFLAWINA funkcje enzymatyczne 1,3 mg mleko, narządy wewnętrzne zwierząt, rośliny brak apetytu, chudnięcie, słabość mięśniowa, zapalenie skóry, zmiany w oczach
B6 wytwarzanie glukozy, funkcjonowanie krwinek czerwonych i układu nerwowego, regulacja hormonów 0,4 mg narządy wewnętrzne zwierząt, ryby, kiełki pszenicy brak łaknienia i utrata masy ciała u szczeniąt, drgawki, drżenia mięśni i niedokrwistość u psów dorosłych
NIACYNA funkcje enzymatyczne 4 mg mięso, rośliny strączkowe, ziarna brak apetytu, chudnięcie, zapalenie warg, policzków i gardła, intensywne ślinienie się, krwista biegunka
KWAS PANTOTENOWY funkcje enzymatyczne 4 mg wątroba, nerki, produkty mleczne, rośliny strączkowe nagłe wyczerpanie lub śpiączka, przyspieszony oddech i zwiększenie liczby uderzeń serca, drgawki, objawy z przewodu pokarmowego
B12 funkcje enzymatyczne 9 μg mięso, ryby, drób utrata apetytu, brak białych krwinek, niedokrwistość, zmiany w szpiku kostnym
KWAS FOLIOWY metabolizm aminokwasów i nukleotydów, synteza białek 68 μg wątroba, nerki, zielone warzywa utrata masy ciała, spadek stężenia hemoglobiny
CHOLINA składnik fosfolipidów błony komórkowej 425 mg żółtka, rośliny strączkowe, produkty mleczne spadek wagi, stłuszczenie wątroby
Autor: Michał Jank
5 na 5 na podstawie 1 głosów
Chcesz dać głos i ocenić?
Dołącz do naszego stada – zarejestruj się!
Ocena użytkowników

Dodaj komentarz

Zaloguj się do swojego konta lub skomentuj anonimowo. Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *