Czy wiesz, co je twój pies? Witaminy!

Witaminy to związki organiczne inne niż tłuszcz, białko lub węglowodany, a konieczne do normalnego funkcjonowania organizmu. Dzieli się je na dwie główne grupy: rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K) i rozpuszczalne w wodzie (B1, B2, czyli ryboflawina, niacyna, B6, kwas pantotenowy, kwas foliowy, B12, cholina, biotyna i witamina C).

W wypadku psów za witaminy nie uznaje się jednak witamin K, C i biotyny. Dlaczego? Ponieważ zapotrzebowanie na nie jest tak nikłe, że trudno je uznać za niezbędne. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są magazynowane w tkance tłuszczowej, dlatego zwierzęta lepiej znoszą ich niedobory.

Witamina B dla cukrzyka

O poziomie witamin w organizmie decyduje m.in. stan zdrowia zwierzęcia. Częste oddawanie moczu, towarzyszące cukrzycy czy przewlekłej niewydolności nerek, powoduje zwiększone wydalanie wraz z nim witamin rozpuszczalnych w wodzie. Niewydolność nerek może też prowadzić do wtórnego niedoboru witaminy D.

Dlatego u zwierząt cierpiących na te choroby wskazane jest podawanie preparatów witaminowo-mineralnych. Dobrze też stosować karmy lecznicze, uwzględniające zwiększone zapotrzebowanie na witaminy.

Psia karma w metalicznej misce na czarnym drewnianym tle
fot. Shutterstock

Stara karma lepsza?

Witaminy znajdujące się w karmie rozkładają się podczas jej przechowywania (nawet 40-60 proc. dawki wyjściowej). Dlatego większość karm zawiera ich kilkakrotnie więcej, niż wynosi zapotrzebowanie psa. Z kolei witaminy A i E są stosowane do hamowania procesów utleniania tłuszczu – ich ilość zależy od jego zawartości w karmie, a nie od potrzeb psa.

Na szczęście organizmy dorosłych zwierząt precyzyjnie regulują wchłanianie i wydalanie witamin, dzięki czemu nadmiar większości z nich w pokarmie nie wywoduje niepożądanych skutków.

WITAMINANA CO WPŁYWADZIENNE ZAPOTRZEBOWANIEGŁÓWNE ŹRÓDŁAOBJAWY NIEDOBORU
Awidzenie, wzrost, funkcje immunologiczne, rozwój płodu, różnicowanie komórek379 μgoleje z wątrób rybich, mleko, wątroba, żółtka jajbrak apetytu, spadek wagi, niezborność ruchów, zapalenie spojówek, zmiany skórne, choroby układu oddechowego, zwiększona podatność na zakażenie
Dutrzymanie równowagi mineralnej, równowaga fosforu3,4 μgwątroba, niektóre ryby, żółtka jajkrzywica, osowiałość, utrata napięcia mięśniowego, obrzęk i skrzywienie kości
Eobrona przed utlenianiem8 mgziarna zbóż, olej sojowy i kukurydzianyzwyrodnienie mięśni szkieletowych, upośledzenie rozrodu, zwyrodnienie siatkówki
B1metabolizm energetyczny oraz węglowodanów0,56 mgmięso, kiełki pszenicyupośledzenie wzrostu, utrata masy ciała i zaburzenia neurologiczne u szczeniąt, uszkodzenie układu nerwowego oraz serca u dorosłych psów
RYBOFLAWINAfunkcje enzymatyczne1,3 mgmleko, narządy wewnętrzne zwierząt, roślinybrak apetytu, chudnięcie, słabość mięśniowa, zapalenie skóry, zmiany w oczach
B6wytwarzanie glukozy, funkcjonowanie krwinek czerwonych i układu nerwowego, regulacja hormonów0,4 mgnarządy wewnętrzne zwierząt, ryby, kiełki pszenicybrak łaknienia i utrata masy ciała u szczeniąt, drgawki, drżenia mięśni i niedokrwistość u psów dorosłych
NIACYNAfunkcje enzymatyczne4 mgmięso, rośliny strączkowe, ziarnabrak apetytu, chudnięcie, zapalenie warg, policzków i gardła, intensywne ślinienie się, krwista biegunka
KWAS PANTOTENOWYfunkcje enzymatyczne4 mgwątroba, nerki, produkty mleczne, rośliny strączkowenagłe wyczerpanie lub śpiączka, przyspieszony oddech i zwiększenie liczby uderzeń serca, drgawki, objawy z przewodu pokarmowego
B12funkcje enzymatyczne9 μgmięso, ryby, dróbutrata apetytu, brak białych krwinek, niedokrwistość, zmiany w szpiku kostnym
KWAS FOLIOWYmetabolizm aminokwasów i nukleotydów, synteza białek68 μgwątroba, nerki, zielone warzywautrata masy ciała, spadek stężenia hemoglobiny
CHOLINAskładnik fosfolipidów błony komórkowej425 mgżółtka, rośliny strączkowe, produkty mlecznespadek wagi, stłuszczenie wątroby
Autor: Michał Jank