Czy kurczak wywołuje u psów alergię? Obalamy 7 mitów o mięsie

fot. Shutterstock

Uważasz, że kurczak szkodzi psu, i dajesz mu tylko wątróbkę? Koniecznie przeczytaj ten tekst!

Im więcej mięsa w psiej diecie, tym lepiej – taką zasadę wyznaje wielu opiekunów. A czy jego zbyt duża ilość powoduje przebiałczenie? No i jak to w końcu jest z tym kurczakiem – wywołuje alergię czy nie? Obalamy najczęściej powtarzające się mity o mięsie.

1. Kurczak najczęściej wywołuje alergię

Wielu opiekunów psów traktuje kurczaka niemal jak truciznę. Uważa się, że powoduje on między innymi dolegliwości skórne, brudne zacieki pod oczami u białych psów i zapalenia uszu. Jednak kurze mięso nie uczula bardziej niż wołowina, jajka czy ryby. Alergię pokarmową może wywołać każdy składnik diety, w tym zboża (nawet ryż!) czy jagnięcina, którą często uważa się za mięso niemogące powodować uczulenia.

2. Mięso zawiera wszystkie potrzebne psu składniki

Ten mit nie jest na szczęście zbyt powszechny. Dieta domowego czworonoga powinna opierać się na mięsie, jednak nie może być ono jedynym jej składnikiem! Nawet dzikie psowate, takie jak wilki, podjadają czasem trawę czy skubną z krzaka leśne owoce, uzupełniając dzięki temu swoją dietę o błonnik pokarmowy, witaminy i antyoksydanty

3. Tłuste mięso jest niezdrowe

W diecie zdrowego psa powinien znaleźć się tłuszcz. To najlepsze źródło energii dla psiego organizmu i ważny składnik budulcowy. Psiaki nie cierpią na miażdżycę i nie muszą walczyć z wysokim cholesterolem. Dlatego podawanie im wyłącznie chudej piersi z kurczaka czy indyka może spowodować niedobory pokarmowe.

4. Warto podawać psu zepsute mięso

Nieprawda! W wyniku rozkładu w mięsie namnażają się szkodliwe bakterie, które wydzielają toksyny. Podanie psu nadpsutego mięsa w najlepszym wypadku skończy się biegunką, w najgorszym – poważnym zatruciem.

5. Wieprzowina nie ma żadnych wartości

To nieprawda! Wieprzowina zawiera wiele cennych aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Nie należy tylko przesadzać z jej ilością (jest bardzo tłusta) i nie wolno podawać jej na surowo, bo może zawierać groźne pasożyty powodujące włośnicę.

6. Podroby mogą stanowić podstawę psiej diety

Podroby zawierają dużo składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jednak ich przedawkowanie może spowodować zaburzenia trawienia, pracy nerek i serca oraz nadmierną łamliwość kości, zwłaszcza u szczeniaków.

7. Mięso powoduje przebiałczenie

Karmienie mięsożernego psa mięsem miałoby wywoływać choroby skóry, grzybicę, zaburzenia pracy nerek i świąd. Tymczasem mięso, nawet chude, składa się przede wszystkim z wody i zawiera zaledwie 25% białka! Za objawy „przebiałczenia” odpowiadają zwykle alergie pokarmowe na dany rodzaj białka zwierzęcego.

A jakie ty znasz mity o mięsie?

MAMY DLA CIEBIE PREZENT! Zapisz się do newslettera Psy.pl i już teraz odbierz za darmo e-book „50 ras w sam raz do kochania”

Autor: Dakota Świątkowska
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marcin
Marcin
4 dni temu

Kurczak jako taki oczywiście nie jest zły ale z tego co się orientuję, kurczaki wszystkie są bardzo mocno nafaszerowane antybiotykami i szkodliwość diety opartej na właśnie kurczakach jest związana z zawartością antybiotyków w mięsie. Antybiotyki jak wiadomo przyjmowane powinny być bardzo ostrożnie w sytuacjach uzasadnionych natomiast z mięsem kurczaka są podawane zawarte w nim antybiotyki, które szkodzą psu (nam też)