Rosół dla psa. Czy pies może jeść rosół?


Rosół gotowany na kurczaku lub kościach to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Taką zupą nie powinniśmy jednak częstować psa!

Wywar z mięsa, kości i warzyw gości na polskich stołach wyjątkowo często. Rosół z makaronem i włoszczyzną jest niezwykle pożywnym daniem, które z chęcią jedzą dorośli i dzieci. Zupa ta używana jest także często jako dosmaczacz do psiej karmy – domowe czworonogi również ją uwielbiają! Jednak podawanie psu rosołu może naprawdę źle się skończyć…

Co zawiera rosół?

Typowy rosół przygotowywany jest z wody, mięsa i kości drobiowych lub wieprzowych, a także włoszczyzny, czyli marchewki, pietruszki, selera, pora, a nieraz również cebuli i przeróżnych przypraw, w tym soli. Rosół możemy także przygotować z kostki rosołowej, dzięki której przygotowanie dania zajmuje znacznie mniej czasu. Taką zupę podaje się często z makaronem lub kluskami lanymi. W domowym rosole znajdziemy całą gamę wartości odżywczych – stosunkowo dużą zawartość białka i aminokwasów egzogennych, tłuszczu, witamin i składników mineralnych. Dlaczego więc psu nie powinniśmy podawać resztek rosołu z obiadu ani używać tej zupy do dosmaczania jego karmy?

Czy pies może jeść rosół?

Przygotowana z mięsa drobiowego lub kości zupa zawiera duże ilości tłuszczu. Tak duże, że może nie tylko szybko przyczynić się do nadwagi psa, ale także wywołać biegunkę, a w skrajnych przypadkach nawet zapalenie trzustki. Zawarte w niej przyprawy i dodatki – przede wszystkim sól i cebula – nie są wskazane dla psa i w większych ilościach mogą zniszczyć zdrowie domowego czworonoga. Szczególnie niebezpieczne dla psów są kości z rosołu. Gotowane skrzydełka, korpusy czy kości wieprzowe mogą łamać się na twarde, ostre kawałki i uszkadzać przewód pokarmowy zwierzaka. Zjedzenie zbyt dużej ilości takich kości jest też częstym powodem zatwardzeń i zablokowania jelit. Również rozgotowane mięso podane psu nieprzyzwyczajonemu do takich przysmaków może wywołać u zwierzaka rozstrój żołądka.

Sam wywar zawiera natomiast wysokie dawki fosforu, które w nadmiarze mogą zaburzyć równowagę mineralną w organizmie zwierzaka. Z tego względu rosnącym szczeniakom nie powinniśmy dodawać do karmy nawet nieprzyprawionej zupy. Psom nie poleca się także rosołu ugotowanego na kostce rosołowej – zawiera ona bowiem bardzo dużo soli, konserwantów, sztucznych barwników i polepszaczy smaku.

Jak przygotować rosół dla psa?

Jeśli chcemy poczęstować psa smaczną i pożywną zupą, możemy przygotować dla niego osobną porcję rosołu. Ważne, by w daniu tym znalazły się wyłącznie bezpieczne dla psa składniki. Do przygotowania zupy dla psa nadaje się przede wszystkim chude mięso bez kości i skóry, na przykład pierś z kurczaka czy indyka. Do rosołu dla psa możemy dodać także marchewkę, odrobinę pietruszki, brokuła czy kalafiora. Taką zupę przed podaniem psu należy dokładnie wystudzić. Składniki po ugotowaniu możemy także zblendować na gładką masę i użyć do wypełnienia konga. Trzeba jednak uważać, by nie przesadzić z ilością rosołu – nieprzyzwyczajony do gotowanego jedzenia psiak może dostać silnej biegunki!

Zapisz się do newslettera Psy.pl i otrzymuj ciekawe treści przed innymi!

Autor: Aleksandra Prochocka
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments