29.11.2020
Antyoksydanty dla psa. Dlaczego warto je podawać?
Aleksandra Prochocka
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Antyoksydanty to ważny element psiej diety. Dlaczego warto podawać je domowemu czworonogowi i w jakich pokarmach jest ich najwięcej?
fot. Shutterstock
O roli przeciwutleniaczy słyszał każdy człowiek, który dba o swoje zdrowie. Jednak antyoksydanty mają także korzystne działanie na nasze psiaki! Jak wzbogacić dietę czworonoga o te substancje i w czym mogą pomóc zwierzakowi?
Czym są antyoksydanty?
Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze, to substancje mające przeogromny wpływ na zdrowie każdego człowieka i zwierzęcia. Mają one zdolność do neutralizowania toksycznych wolnych rodników, które powstają podczas procesów metabolicznych. Zbyt duża ilość wolnych rodników w organizmie skutkuje stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami zawartych w komórkach białek, tłuszczy i cząsteczek DNA. Takie zachwianie równowagi negatywnie odbija się na zdrowiu organizmu, może przyspieszać procesy starzenia się i zwiększać ryzyko chorób nowotworowych. Występujące przede wszystkim w roślinach naturalne antyoksydanty mogą neutralizować wolne rodniki jeszcze zanim dojdzie do uszkodzenia komórek i dzięki temu przeciwdziałać ich szkodliwemu działaniu. Do takich substancji zalicza się między innymi:
- witamina C
- beta-karoten
- witamina E
- likopen
- luteina
- zeaksantyna
- selen
- cynk
Przeciwutleniacze powinny znaleźć się w diecie każdego psa. Szczególnie ważne będą dla czworonogów cierpiących na stany zapalne skóry, układu pokarmowego czy stawów, przewlekłe infekcje, choroby serca i nowotwory. Również starsze psy skorzystają na dodatkowej dawce antyoksydantów, gdyż zapobiegają one procesom starzenia się i opóźniają pojawianie się objawów demencji.
Jak wzbogacić dietę psa o antyoksydanty?
Naturalne przeciwutleniacze znajdziemy w wielu warzywach i owocach. Szczególnie dużą zawartość związków fenolowych i zeaksantyny mają wszelkie owoce jagodowe – borówki, truskawki, jagody, żurawina i maliny. Ich dodatek w diecie psa niweluje wolne rodniki niszczące komórki nerwowe u starszych czworonogów. Owoce dzikiej róży zawierają natomiast wysokie dawki witaminy C, która hamuje wytwarzanie się związków odpowiadających za powstawanie procesów nowotworowych. Karotenoidy znajdziemy za to we wszystkich pomarańczowych i czerwonych warzywach, takich jak dynia, słodkie ziemniaki czy marchew. Na szczególną uwagę zasługuje likopen, który obecny jest w pomidorach – jego właściwości pozwalają zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia i stabilizują ciśnienie krwi.
Należy pamiętać, że zawartość antyoksydantów w warzywach i owocach gotowanych, smażonych lub pieczonych znacząco się zmniejsza. Dlatego jeśli chcemy wzbogacić dietę domowego czworonoga w przeciwutleniacze, powinniśmy podawać mu takie dodatki przede wszystkim na surowo. Domowym zwierzakom nie wolno podawać ludzkich suplementów zawierających wysokie dawki witaminy C, E, karotenoidów, selenu czy cynku – może to doprowadzić do przedawkowania tych substancji!
Specjalista do spraw żywienia psów, zoopsycholog, wolontariusz w Schronisku na Paluchu. Absolwentka studiów magisterskich na Wydziale Nauk o Zwierzętach, SGGW.
Zobacz powiązane artykuły
15.06.2025
Brukselka dla psa. Czy pies może jeść brukselkę?
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Można ją kochać albo nienawidzić, jednak brukselka to wyjątkowo zdrowe warzywo! Czy można podawać brukselkę psu?
undefined
12.06.2025
Awokado dla psa. Czy pies może jeść awokado?
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Podawanie psu tego owocu jest niezwykle kontrowersyjne. Czy pies może jeść awokado, czy może jest dla niego toksyczne? Spróbujemy rozwiązać tę odwieczną zagadkę!
undefined
10.06.2025
Tuńczyk dla psa. Czy pies może jeść tuńczyka z puszki lub surowego?
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Tuńczyk to wyjątkowo smaczna ryba o wielu cennych właściwościach odżywczych. Jednak nie wolno jej zbyt często podawać psu!
undefined