Antyoksydanty dla psa. Dlaczego warto je podawać?

fot. Shutterstock

Antyoksydanty to ważny element psiej diety. Dlaczego warto podawać je domowemu czworonogowi i w jakich pokarmach jest ich najwięcej?

O roli przeciwutleniaczy słyszał każdy człowiek, który dba o swoje zdrowie. Jednak antyoksydanty mają także korzystne działanie na nasze psiaki! Jak wzbogacić dietę czworonoga o te substancje i w czym mogą pomóc zwierzakowi?

Czym są antyoksydanty?

Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze, to substancje mające przeogromny wpływ na zdrowie każdego człowieka i zwierzęcia. Mają one zdolność do neutralizowania toksycznych wolnych rodników, które powstają podczas procesów metabolicznych. Zbyt duża ilość wolnych rodników w organizmie skutkuje stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami zawartych w komórkach białek, tłuszczy i cząsteczek DNA. Takie zachwianie równowagi negatywnie odbija się na zdrowiu organizmu, może przyspieszać procesy starzenia się i zwiększać ryzyko chorób nowotworowych. Występujące przede wszystkim w roślinach naturalne antyoksydanty mogą neutralizować wolne rodniki jeszcze zanim dojdzie do uszkodzenia komórek i dzięki temu przeciwdziałać ich szkodliwemu działaniu. Do takich substancji zalicza się między innymi:

  • witamina C
  • beta-karoten
  • witamina E
  • likopen
  • luteina
  • zeaksantyna
  • selen
  • cynk

Przeciwutleniacze powinny znaleźć się w diecie każdego psa. Szczególnie ważne będą dla czworonogów cierpiących na stany zapalne skóry, układu pokarmowego czy stawów, przewlekłe infekcje, choroby serca i nowotwory. Również starsze psy skorzystają na dodatkowej dawce antyoksydantów, gdyż zapobiegają one procesom starzenia się i opóźniają pojawianie się objawów demencji.

Jak wzbogacić dietę psa o antyoksydanty?

Naturalne przeciwutleniacze znajdziemy w wielu warzywach i owocach. Szczególnie dużą zawartość związków fenolowych i zeaksantyny mają wszelkie owoce jagodowe – borówki, truskawki, jagody, żurawina i maliny. Ich dodatek w diecie psa niweluje wolne rodniki niszczące komórki nerwowe u starszych czworonogów. Owoce dzikiej róży zawierają natomiast wysokie dawki witaminy C, która hamuje wytwarzanie się związków odpowiadających za powstawanie procesów nowotworowych. Karotenoidy znajdziemy za to we wszystkich pomarańczowych i czerwonych warzywach, takich jak dynia, słodkie ziemniaki czy marchew. Na szczególną uwagę zasługuje likopen, który obecny jest w pomidorach – jego właściwości pozwalają zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia i stabilizują ciśnienie krwi.

Należy pamiętać, że zawartość antyoksydantów w warzywach i owocach gotowanych, smażonych lub pieczonych znacząco się zmniejsza. Dlatego jeśli chcemy wzbogacić dietę domowego czworonoga w przeciwutleniacze, powinniśmy podawać mu takie dodatki przede wszystkim na surowo. Domowym zwierzakom nie wolno podawać ludzkich suplementów zawierających wysokie dawki witaminy C, E, karotenoidów, selenu czy cynku – może to doprowadzić do przedawkowania tych substancji!

Autor: Aleksandra Prochocka
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments