Czekoladowe nosy. U jakich ras występują?

Określenie „red nose” oznacza po angielsku „czerwony nos” i faktycznie odnosi się do jednej z odmian pitbulteriera. Psy „red nose” mają zawsze jasny nos. W rzeczywistości nie jest on czerwony, ale cielisty lub brązowy dlatego często mówi się o czekoladowym nosie.

Psy red nose mają także jasne wargi oraz obwódki wokół oczu, same oczy również są rozjaśnione – najczęściej bursztynowe lub żółte.

Te wszystkie cechy występują tylko u psów o kilku określonych kolorach sierści (choć wzorzec dopuszcza wszystkie umaszczenia): czekoladowej lub wątrobianej, a także płowej z czekoladowym nalotem lub w czekoladowe pręgi. Każdemu z tych umaszczeń mogą towarzyszyć białe znaczenia.

Czekoladowe umaszczenie

Pitbulterier jest wyjściową formą psa wyhodowanego do walk, na bazie której powstał amerykański staffordshire terrier, zwany w skrócie amstafem. Amstafa wyhodowano jako psa wystawowego, natomiast pitbule czy pity, jak się je w skrócie określa, nadal często są hodowane pod kątem zapału do walki z innymi psami. Z tego powodu ani AKC (amerykański Kennel Club) ani FCI nie uznają ich za rasę.

Hodowcy pitbuli rejestrują jednak swoje psy w innych organizacjach, na przykład American Rare Breed Association (ARBA). Rodowody wystawiane przez tę organizację nie są honorowane przez FCI.

Wzorzec amstafa uznaje za dyskwalifikujące m.in. umaszczenie czekoladowe i wątrobiane, toteż wszystkie amstafy powinny mieć czarne lub łupkowe nosy. Amstafy z brązową pigmentacją nosa rodzą się bardzo rzadko.

Autor: Urszula Charytonik