Liofilizowane karmy dla psa. Czy warto je kupować?


Liofilizowane karmy i przysmaki stają się coraz bardziej popularne wśród opiekunów psów. Czym różnią się od suszonych produktów i czy są od nich lepsze?

Liofilizowane karmy dla psów (określane często także jako „freeze-dried”) to produkty poddane procesowi liofilizacji zwanym także suszeniem sublimacyjnym. Ich produkcja polega na zamrożeniu wymieszanych ze sobą i uformowanych składników przy użyciu ciekłego azotu, umieszczeniu ich w komorze próżniowej, a następnie odparowaniu zawartej w nich wody. Cały ten proces wymaga czasu i specjalistycznego sprzętu, dlatego tego typu karmy i przysmaki są zazwyczaj o wiele droższe niż karmy bezzbożowe z najwyższej półki… Czy warte są swojej ceny?

Czym wyróżniają się liofilizowane karmy dla psów?

Typowe suche karmy poddane są procesowi ekstruzji, czyli działaniu niezwykle wysokich temperatur i wysokiego ciśnienia. W ten sposób zawarte w nich składniki odżywcze – w szczególności witaminy i tłuszcz – tracą na wartości. Przez to do karmy tej należy dodać wiele syntetycznych substancji, które kryją się w składzie pod określeniem „witaminy i minerały”. W suchych karmach niezbędne są także konserwanty, które zapobiegną jełczeniu tłuszczu i rozwojowi szkodliwych bakterii. W tym celu nie zawsze używa się naturalnych substancji – są to często składniki niedopuszczone do spożycia przez człowieka, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie psa.

Podczas liofilizacji z karmy zostaje odparowana wyłącznie woda – dzięki temu straty wartości odżywczych są o wiele mniejsze. Składniki poddane temu procesowi zachowują swój kształt, aromat, smak i strawność, a także pełnię witamin i cennych biologicznie czynnych składników. Liofilizacji bez żadnej szkody czy straty poddać można świeże, surowe mięso, warzywa, owoce i inne składniki psiej diety. Suszenie sublimacyjne zatrzymuje natomiast rozwój bakterii i zapobiega utlenianiu się tłuszczu oraz witamin, co pozwala na wyeliminowanie wszelkich konserwantów. Liofilizowane karmy dla psów nie muszą także zawierać żadnych węglowodanów, które są niezbędnym składnikiem w produkcji każdej suchej karmy. Zastosowanie surowych składników, wolnych od konserwantów i zbędnych wypełniaczy sprawia, że karmy liofilizowane są bezpieczną, zbilansowaną i łatwą w przechowywaniu alternatywą dla diety BARF.

Przysmaki liofilizowane dla psów

Na rynku zoologicznym spotkać można także wiele liofilizowanych przysmaków, które są chętnie wybierane przez świadomych opiekunów psów. Takie smaczki mają zazwyczaj bardzo dobry skład, atrakcyjnie pachną i nie brudzą rąk ani kieszeni. Liofilizowane przysmaki mają najczęściej formę małych kosteczek z czystego mięsa lub podrobów. Sprawdzą się więc doskonale u psów cierpiących na alergie pokarmowe. Można je podawać także psom z problemami żołądkowymi, nadwagą i uczuleniem na konserwanty.

Czy liofilizowana karma dla psa ma jakieś wady?

Produkty liofilizowane mają jedną, ogromną wadę – są wyjątkowo drogie. Przez to żywienie nimi nieco większego psa to ogromne obciążenie dla portfela… Warto jednak wziąć je pod uwagę podczas wyjazdu z psem na diecie BARF. Są bowiem lekkie, łatwe w przechowywaniu i w podawaniu. Odmierzoną ilość karmy wystarczy zalać ciepłą wodą, odczekać kilka minut i podać zwierzakowi.

Zapisz się do newslettera Psy.pl i otrzymuj ciekawe treści przed innymi!

Autor: Aleksandra Prochocka
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments