Rzodkiewka dla psa. Czy pies może jeść rzodkiewkę?


Czy specyficzna w smaku rzodkiewka może znaleźć się w misce domowego czworonoga? Sprawdź, czy rzodkiewki są bezpieczne dla psa!

Lekko ostra w smaku rzodkiewka stanowi doskonały dodatek do kanapek i sałatek. Może być także zdrową przekąską między posiłkami! Tylko czy w jej składzie na pewno nie ma żadnych szkodliwych dla psa substancji? Sprawdźmy!

Co zawiera rzodkiewka?

Pojawiająca się wiosną w sklepach i na bazarkach rzodkiewka to roślina o jadalnych, zgrubiałych korzeniach różowego koloru. Zawiera jedynie 16 kcal / 100 g i bogata jest w witaminę C, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. Warzywo to stanowi także dobre źródło potasu i błonnika. Zawarte w niej prozdrowotne substancje zmniejszają ryzyko zachorowania na przeróżne nowotwory, wspierają pracę wątroby i mają właściwości bakteriobójcze. Rzodkiewka powinna znaleźć się w diecie osób cierpiących na niestrawności, wzdęcia, zaburzenia łaknienia i cukrzycę. Natomiast ze względu na wysoką zawartość glikozydów i kwasów organicznych warzywo to nie powinno stanowić stałego elementu diety osób z wrzodami żołądka, nawracającymi stanami zapalnymi przewodu pokarmowego i z ciężkimi chorobami nerek. Czy rzodkiewka na pewno jest bezpieczna dla psów?

Czy pies może jeść rzodkiewkę?

Rzodkiewka to warzywo, które okazjonalnie możemy podać psu – o ile oczywiście zwierzak polubi jej specyficzny smak. Niskokaloryczna, chrupiąca rzodkiewka może stanowić ciekawą alternatywę dla tłustych przysmaków podczas spaceru lub nagrodę podczas szkolenia. Musimy jednak pamiętać, że rzodkiewki nie powinny dostawać psiaki cierpiące na poważne choroby wymagające specjalistycznej diety. Ponadto zbyt duża dawka błonnika zawartego w warzywach może być przyczyną zaburzeń trawienia, a znajdujące się w tym warzywie kwasy mogą podrażnić układ pokarmowy czworonoga i wywołać wzdęcia u wrażliwszych psiaków. Dlatego jeśli chcemy na stałe włączyć warzywa do diety psiaka (na przykład jako uzupełnienie diety domowej czy BARF-a), powinniśmy wybrać łagodniejsze w smaku rośliny – na przykład cukinię, pietruszkę, buraki czy marchewkę.

Autor: Aleksandra Prochocka
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments