Żółta i zielona fasolka szparagowa to warzywo charakteryzujące się delikatnym, słodkim smakiem. Dzięki temu stanowi doskonały dodatek do wielu dań i sałatek. Od czerwca do końca września możemy znaleźć świeżą fasolkę niemal w każdym sklepie spożywczym i na straganie warzywnym. Jednak także w innych porach roku możemy cieszyć się jej smakiem – bez trudu kupimy ją w postaci mrożonej. Czy pies też może jeść fasolkę szparagową? I jak ją przygotować, by była bezpieczna dla naszego pupila?
Co zawiera fasolka szparagowa?
Fasolka szparagowa to odmiana fasoli zwyczajnej i tak jak inne warzywa strączkowe cechuje się wysoką wartością odżywczą. W 100 g tego warzywa znajdziemy jedynie 33 kcal, a przy tym ponad 2 g białka i cenne aminokwasy egzogenne, prawie 3 g błonnika i śladowe ilości tłuszczu. Zielona i żółta fasolka bogata jest także w witaminę C, K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo oraz mangan. Dzięki tym właściwościom i niskiemu indeksowi glikemicznemu warzywo to polecane jest dla osób z nadwagą, cierpiących na częste zaparcia, anemię, a także cukrzycę. Trzeba jednak pamiętać, że w postaci surowej strączki fasolki są trujące – zawierają bowiem toksyczną toksalbuminę, która wywołuje silne podrażnienie przewodu pokarmowego. Na szczęście substancja ta rozkłada się podczas obróbki cieplnej.
Czy pies może jeść fasolkę szparagową?
Surowa fasolka szparagowa wywoła u psa podrażnienie żołądka i zaburzenia trawienia. Domowemu czworonogowi możemy jednak podać ją w formie ugotowanej, a najlepiej lekko rozgotowanej, oczywiście w nieosolonej wodzie. Trzeba przy tym uważać, by nie przesadzać z ilością tego warzywa. Wysoka dawka białka roślinnego i błonnika nawet po ugotowaniu może spowodować wzdęcia, gazy i biegunkę u psa. Chcąc poczęstować psa gotowaną fasolką szparagową, powinniśmy ograniczyć się więc jedynie do malutkich, ugotowanych, dobrze wystudzonych i nieprzyprawionych kawałeczków.