Pieczone klopsiki z cukinią
ok. 30 klopsów
- mięso mielone wieprzowe z szynki 200 g
- mięso na kotlety z indyka (mielone) 200 g
- cukinia 1 szt. (nieduża)
- jajka 2 szt.
- bułka tarta 1 łyżka (opcjonalnie)
- makaron ryżowy 30 g
- oliwa 2 łyżki
Makaron ugotuj, odcedź i posiekaj na małe kawałki. Cukinię umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odciśnij sok, połącz z mięsem i makaronem, dodaj jajka i wyrób masę. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj trochę tartej bułki.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Uformuj z mięsa nieduże kotleciki, ułóż je na blasze, skrop oliwą i piecz ok. 15 minut.