24.02.2020
7 rzeczy, które warto wiedzieć o rybach dla psa
Aleksandra Więcławska
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Ryby dla psa? Jak najbardziej! Psy zwykle lubią ryby – trzeba tylko wiedzieć, które im podawać!
fot. Shutterstock
Zastanawiasz się nad wzbogaceniem psiej diety o ryby? Nie wiesz jednak, które podawać? Podpowiadamy, które ryby dla psa są najlepsze!
1. Dlaczego warto?
Ryba to cenny pokarm dla psa – przede wszystkim jako źródło wartościowego białka. Wiedzą o tym zwłaszcza właściciele czworonożnych alergików, którzy sięgają po rybę jak po ratunek. Jednak wszystkie psy skorzystają z takich składników, jak: wapń, witamina D, magnez, selen, jod czy wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Szczególnie te ostatnie dobrze wpływają na odporność i układ nerwowy psa.
2. Gotowe karmy z rybą
Na rynku znajdziemy sporo suchych i mokrych zbilansowanych karm z rybą. Mnóstwo niejadków je uwielbia, ale są też psy, które odrzuca już sam zapach ryby. Jeśli karmą z rybą chcemy żywić alergika, dokładnie zwróćmy uwagę na skład, czy poza rybą nie ma w nim np. tłuszczu z kurczaka, który może uczulać.
3. Tylko świeża, nigdy mrożona
Ryba podawana psu powinna być świeża. Wydaje się to oczywiste, ale musimy dodać, że chodzi tu też o to, by była to ryba niemrożona. Po rozmrożeniu ryba może być skażona bakteriami. Na wszelki wypadek warto ją też ugotować, by pies się nie zatruł. Dlatego ugotowany filet (bez ości) będzie najlepszy.
4. Dodatek czy podstawa
Jeśli nie ma takiej potrzeby (ze względu na alergię), raczej nie poleca się opierania psiej diety wyłącznie na rybach. Jednak na pewno warto wykorzystywać smakołyki z rybą (czy nawet suszone ryby) podczas szkolenia, bo psy za tym szaleją, a jest to bardzo zdrowe!
5. Te ryby można podawać
Dla psa wybierajmy przede wszystkim tłuste ryby morskie, które mają w sobie dużo cennych kwasów omega-3. Bezpieczne są: łosoś, pstrąg, morszczuk, szczupak, flądra, dorsz, sola czy węgorz. Te gatunki ryb zwykle są dodawane do karm.
6. Tych ryb lepiej nie podawać
Jeśli chcemy podawać surową rybę, musimy uważać na gatunki, które zawierają tiaminazę (enzym rozkładający witaminę B1). Na surowo nie podawajmy: śledzia, mintaja, makreli, karpia, leszcza, sandacza i szprotek.
7. Alergia u psa na ryby
Choć ryby często poleca się czworonożnym alergikom, i na to źródło białka niektóre zwierzaki są uczulone. Warto to wiedzieć, wybierając karmę hipoalergiczną – bo może się okazać, że to rybny składnik tej wydawałoby się bezpiecznej karmy uczula. Wtedy najlepiej wprowadzić dietę eliminacyjną, konsultując ją z lekarzem weterynarii.
Polecane przez redakcję
Reklama
Certyfikowana trenerka psów (kurs ukończony w Centrum Kynologicznym Canid). Ukończyła też liczne kursy i uczestniczyła w kilkunastu seminariach z zakresu zachowania, żywienia i opieki nad psami.
Zobacz powiązane artykuły
07.12.2023
Kłaczek w herbacie? To już nie musi być problem!
Ten tekst przeczytasz w 4 minuty
Psie linienie to naturalny proces, który trwa cały rok, ale nasila się wiosną i jesienią. Dotyczy zwłaszcza ras z grubym, obfitym podszerstkiem. I choć nie ma w nim nic dziwnego, nadmiar fruwającej sierści może być męczący dla nas, opiekunów.
undefined
29.11.2023
Odmrożenia u psa. Jak je rozpoznać i jak je leczyć?
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Zabawy na śniegu lubi większość psiaków, ale czy są one dla nich bezpieczne? Czy naszym pupilom również grożą odmrożenia i jak objawiają się one u psów? Sprawdźmy!
undefined
22.11.2023
Zimowe ubranko dla psa – fanaberia czy konieczność?
Ten tekst przeczytasz w 3 minuty
Ubieranie psów budzi wiele emocji wśród opiekunów. Mamy zwolenników tego pomysłu, jak i zdecydowanych przeciwników zakładania psom ubrań. A gdzie leży prawda? Jak zwykle... pośrodku! Sprawdź, co warto wiedzieć o ubrankach dla psów na zimę.
undefined