18.05.2022
Karczochy dla psa. Czy pies może jeść karczochy?
Aleksandra Prochocka
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Karczochy mogą znaleźć się w diecie psa. Przed podaniem zwierzakowi trzeba je jednak odpowiednio przygotować.
fot. Shutterstock
Karczoch to dość nietypowa roślina - jej jadalnymi częściami nie są łodygi, bulwy, owoce czy korzenie, tylko... nierozwinięte kwiatostany! Młode pąki karczochów charakteryzują się wyjątkowym smakiem, który może przypaść do gustu także domowemu czworonogowi. Tylko czy psy mogą jeść karczochy?
Co zawierają karczochy?
Karczoch to roślina z rodziny astrowatych. Jest więc blisko spokrewniona z ostem, ostropestem i chabrem. W kuchni wykorzystuje się przede wszystkim jej nierozwinięte pąki, które skrywają w sobie serce o lekko orzechowym smaku. Przygotowanie karczochów nie jest proste - część jadalna kwiatostanów jest skryta za przylistkami porośniętymi dość ostrymi kolcami. Warzywo to można także kupić już przygotowane, na przykład w oleju lub marynowane.
Karczochy nie są zbyt kaloryczne - 100 g ugotowanego bez soli warzywa zawiera około 75 kcal. Kwiatostany są bogate przede wszystkim w błonnik, dostarczają także dość wysokich dawek kwasu foliowego, witaminy K, magnezu i fosforu. Regularne spożywanie karczochów może pozytywnie wpływać na zdrowie - reguluje bowiem wydzielanie żółci i pracę nerek, obniża poziom cholesterolu, chroni wątrobę przed uszkodzeniami i podnosi odporność organizmu. Czy karczochy można podać także psu?
Czy psy mogą jeść karczochy?
Świeże niedojrzałe kwiatostany karczocha nie zawierają żadnych niebezpiecznych dla psa substancji. Przed podaniem ich zwierzakowi należy je jednak odpowiednio przygotować. Najlepszym sposobem jest obranie tej rośliny i ugotowanie jej parze - dzięki temu nie starci zbyt wielu składników odżywczych, a stanie się lepiej przyswajalna dla czworonoga. Ostrożność natomiast należy zachować w przypadku karczochów ze słoika. Zalewa, w której się znajdują, może zawierać szkodliwe dla psa dodatki, takie jak duże ilości soli lub tłuszczu, czosnek i inne przyprawy. Spożycie takich dodatków w nadmiarze może powodować biegunkę, wymioty, podrażnienie błony śluzowej żołądka, a nawet zapalenie trzustki.
Trzeba przy tym pamiętać, że nawet gotowane kwiatostany karczochów zawierają wysokie dawki włókna pokarmowego (błonnika). Chcąc poczęstować psa takim przysmakiem, należy więc zachować umiar - zjedzenie zbyt dużej ilości karczochów na raz może skończyć się poważnym rozstrojem żołądka.
Specjalista do spraw żywienia psów, zoopsycholog, wolontariusz w Schronisku na Paluchu. Absolwentka studiów magisterskich na Wydziale Nauk o Zwierzętach, SGGW.
Zobacz powiązane artykuły
20.03.2025
Najlepsze karmy dla psów dostępne w popularnych sklepach RTV i AGD
Ten tekst przeczytasz w 3 minuty
Wybór odpowiedniej karmy dla psa to jedno z kluczowych zadań każdego opiekuna czworonoga. Prawidłowe żywienie wpływa nie tylko na zdrowie, ale również na poziom energii, wygląd sierści oraz ogólne samopoczucie pupila.
undefined
11.03.2025
Mokre karmy dla psów. Czy warto karmić psa mokrą karmą?
Ten tekst przeczytasz w 6 minut
Czy mokra karma dla psa jest zdrowa? Sprawdź, jakie są zalety mokrej karmy i na co zwrócić uwagę, wybierając karmę mokrą dla pupila!
undefined
03.03.2025
Karma weterynaryjna – kiedy jest potrzebna?
Ten tekst przeczytasz w 3 minuty
Czy zalecona przez lekarza weterynarii karma to konieczność w przypadku chorego psa? Jak dieta weterynaryjna może pomóc w leczeniu czworonoga? Tłumaczymy, czym się różni od zwykłej karmy!
undefined