Superfood – czy istnieje superżywność dla psów?


W ostatnim czasie superfood stał się trendem, jeśli chodzi o żywienie wśród ludzi. A czy superdieta nadaje się również dla naszych psów?

Termin superfood robi ostatnio w dietetyce prawdziwą furorę. Czy psom też można zafundować superdietę?

Czym jest superfood?

Superfood to najogólniej mówiąc są to takie pokarmy, które zawierają wyjątkowo dużą ilość witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy, związków biologicznie czynnych i błonnika. Dzięki temu wykazują korzystny wpływ na zdrowie. Mają też właściwości dietoprofilaktyczne, czyli zapobiegają występowaniu pewnych chorób. W ten sposób również spowalniają starzenie organizmu. Istotną kwestię stanowi, że żywność jest nieprzetworzona, a tym samym zawierajamaksimum dobroczynnych składników. A czy superfood można zafundować również naszym pupilom?

Jaka karma szczególnie dobrze wpływa na organizm psa?

Właściwe żywienie psa ma wpływ na jego zdrowie i kondycję czworonogów. Dobra karma dla psów, to przede wszystkim wysokiej jakości, pełne związków biologicznych o korzystnym działaniu na organizm mięso, owoce i warzywa oraz ewentualnie dodatki funkcjonalne. Ważne, aby pokarm był przetworzony w jak najmniejszym stopniu, aby zachować jak najwięcej składników odżywczych. Z tego względu mokra karma ma przewagę nad suchą. Niskoprzetworzona karma jest poddawana procesom obróbki tylko po to, aby zapewnić jej bezpieczeństwo mikrobiologiczne (pozbyć się potencjalnie chorobotwórczych drobnoustrojów) i nadać jej trwałość. Szukając pożywienia szczególnie dobrze służącego zwierzęciu należy zwrócić uwagę na brak konserwantów, sztucznych aromatów, barwników i polepszaczy smaku.

Dobroczynne surowce

Wysokiej jakości mokra karma dla psów zawiera dużą ilość mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego – podstawowego składnika ich diety. Istotne jest to, aby surowce te zawierały pełnowartościowe białko. Takie znajdziemy nie tylko w mięsie, ale też w podrobach, nierzadko zawierających nawet więcej składników mineralnych. Warto zwrócić uwagę na fakt, że poszczególne gatunki mięs różnią się zawartością substancji odżywczych, a tym samym właściwościami. Wynikają one m.in. ze sposobu życia i żywienia zwierząt. Na rynku dostępna jest m.in. karma z mięsem kangura, sarny, czy gęsi.

  • mięso z kangura – głównym pokarmem tych torbaczy są liście, trawy i mchy. Kangury żyją wolno. Ich mięso jest wolne od antybiotyków i uważane jest za jedno z najzdrowszych.  Mięso kangurze zawiera podobną ilość tłuszczu co kurczak i dużą ilość wysoko przyswajalnego białka. Dostarcza kwasów tłuszczowych, żelaza i cynku. Ciekawostką jest to, że kangury w ogóle nie produkują metanu (jest to gaz przyczyniający się do efektu cieplarnianego), więc nie wpływają negatywnie na ekosystem,
  • mięso z sarny – zwierzęta te żyją tylko na wolności i żywią się dzikorosnącymi roślinami, owocami leśnymi, praktycznie całe życie spędzają w ruchu. Dzięki temu ich mięso jest niskokaloryczne i dobrze ukrwione. Ma dużo białka i mało tłuszczu, a ponadto jest dobrze tolerowane przez alergików. Warto wspomnieć, że sarnina pochodzi wyłącznie z neutralnych dla środowiska źródeł,
  • mięso z gęsi – wykwintne mięso drobiowe dostarczające wysokiej jakości kwasów tłuszczowych. Ptaki te źle znoszą zamknięcie i z tego względu nie nadają się do chowu przemysłowego. Zwykle przebywają w półotwartych wybiegach. Żywione są pokarmem zielonym i owsem, a wszystko to wpływa na walory smakowe i odżywcze ich mięsa.

Owoce i warzywa – bomby witaminowe 

Choć psie menu podręcznikowo składa się przede wszystkim z mięsa, to jednak powinno być urozmaicone owocami i warzywami. Najlepiej takimi,które zawierają szczególnie dużo korzystnych dla zdrowia witamin. Dobrymi roślinnymi składnikami jedzenia dla psów są:

  • borówka amerykańska zawierająca polifenole – związki o silnych właściwościach przeciwutleniających i chroniące układ krwionośny przed skutkami starzenia, m.in. zmniejszoną elastycznością naczyń krwionośnych,
  • żurawina – będąca źródłem błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego i przeciwutleniaczy. Działa ochronie na układ krwionośny i korzystnie na układ moczowy,
  • awokado – dostarczające nienasyconych kwasów tłuszczowych i pomagające regulować poziom cukru we krwi, łagodzące toczące się w organizmie stany zapalne.

Naturalne dodatki funkcjonalne

W karmach o właściwościach dietoprofilaktycznych kryją się też całkowicie naturalne dodatki funkcjonalne, zawierające korzystne dla zdrowia substancje w najlepiej przyswajalnej formie, np.

  • wodorosty morskie pełne mikro- i makroelementów w tym jod odpowiadający m.in. za prawidłową przemianę materii, przeciwutleniajacy beta-karoten i chlorofil o właściwościach oczyszczających i niwelujących działanie potencjalnych czynników rakotwórczych,
  • omułek nowozelandzki – endemiczny skorupiak żyjący wyłącznie u wybrzeży Nowej Zelandii dostarczający glukozaminoglukanów pomocnych w regeneracji stawów oraz krzemu wpływającego na kondycję skóry,
  • psyllium (babka płesznik) – nasiona tej rośliny przyczyniają się do namnażania symbiotycznych bakterii, sprzyjając wzmocnieniu układu odpornościowego, podobnie jak drożdże piwne, także spotykane w wysokiej jakości karmach,
  • jukka Mojve – zawarte w niej saponiny zapewniają prawidłowe działanie przewodu pokarmowego – pobudzają wydzielanie soków trawiennych, regulują gospodarkę lipidowo-węglowodanową i działają detoksykująco, zaś przeciwutleniacze – chronią przez nowotworami.

Nowoczesne, wysokiej jakości karmy dla psów nie tylko prawidłowo odżywiają organizm czworonoga, ale też wykazują właściwości prozdrowotne i świetnie smakują. Aby uzyskać maksymalne korzyści prozdrowotne – należy podawać je pupilowi systematycznie, jako codzienny posiłek.


Artykuł sponsorowany