31.05.2018
Ciasteczka wątróbkowe dla psa
psy.pl
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Każdy z nas lubi zjeść coś pysznego – nasze psy również! Tak naprawdę większość z nich jest niezłymi łasuchami.
fot. Shutterstock
Chyba nie ma psa, który mógłby się oprzeć pysznym smakołykom – zwłaszcza tym, które zrobione są własnoręcznie przez właściciela. Co więcej, w przypadku psów również sprawdza się powiedzenie „przez żołądek do serca”, dlatego nie zwlekajcie i zróbcie ciasteczka wątróbkowe dla psa.
Jesteśmy pewni, że mu zasmakują! Poniżej przedstawiamy różne wersje przepisu na te słynne psie ciasteczka.
Ciasteczka wątróbkowe dla psa
Składniki:
- 0,5 kg wątróbki drobiowej,
- 1/3 szklanki oleju,
- 2 szklanki mąki,
- 3 jajka.
Wykonanie:
W pierwszej kolejności należy dokładnie wymieszać wszystkie powyższe składniki, tak aby powstała jednolita masa, którą wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na 220°C. Kiedy już się nagrzeje, wkładamy blaszkę i pozostawiamy na 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy, czekamy, aż wystygnie i kroimy na kawałki.
Ciasteczka wątróbkowo-ryżowe
Składniki:
- 20 dag wątróbki drobiowej,
- 4 łyżki płatków ryżowych,
- 6 łyżek mąki,
- 1 jajko.
Wykonanie:
Tym razem proponujemy ciasteczka wątróbkowe z płatkami ryżowymi, które należy zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na kilka minut. Mięso trzeba zmielić. Kiedy płatki wchłoną wodę, trzeba wymieszać je z wątróbką i wyłożyć na blachę cienką warstwę. Piec w temperaturze 180°C przez pół godziny. Ostudzoną masę pokroić.
Ciasteczka wątróbkowe ze świeżą bazylią
Składniki:
- 0,5 kg wątróbki drobiowej,
- 1/3 szklanki oleju,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- kilka listków świeżej bazylii,
- 3 jajka.
Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę wykładamy na blachę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 20-30 minut. Po tym czasie można dodatkowo wysuszyć przez około 20 minut w temperaturze 100°C z termoobiegiem. Ostudzony placek kroimy na mniejsze kawałki.
Ciasteczka wątróbkowe ze świeżą pietruszką
Składniki:
- 250 g wątróbki z indyka,
- 1 łyżka oleju lnianego,
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej,
- świeża pietruszka (szczypta),
- 1 całe jajko.
Wykonanie:
Podobnie jak w poprzednich przepisach – mięso i świeżą pietruszkę miksujemy. Dodajemy łyżkę oleju lnianego, jajko i mąkę i dążymy do uzyskania jednolitej masy. Powstałe ciasto wykładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 180°C przez 20 minut. Ostudzone ciasto kroimy na małe kawałeczki.
Psy.pl to portalu tworzony przez specjalistów, ekspertów ale przede wszystkim przez miłośników zwierząt.