31.05.2018
Ciasteczka wątróbkowe dla psa
psy.pl
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Każdy z nas lubi zjeść coś pysznego – nasze psy również! Tak naprawdę większość z nich jest niezłymi łasuchami.
fot. Shutterstock
Chyba nie ma psa, który mógłby się oprzeć pysznym smakołykom – zwłaszcza tym, które zrobione są własnoręcznie przez właściciela. Co więcej, w przypadku psów również sprawdza się powiedzenie „przez żołądek do serca”, dlatego nie zwlekajcie i zróbcie ciasteczka wątróbkowe dla psa.
Jesteśmy pewni, że mu zasmakują! Poniżej przedstawiamy różne wersje przepisu na te słynne psie ciasteczka.
Ciasteczka wątróbkowe dla psa
Składniki:
- 0,5 kg wątróbki drobiowej,
- 1/3 szklanki oleju,
- 2 szklanki mąki,
- 3 jajka.
Wykonanie:
W pierwszej kolejności należy dokładnie wymieszać wszystkie powyższe składniki, tak aby powstała jednolita masa, którą wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na 220°C. Kiedy już się nagrzeje, wkładamy blaszkę i pozostawiamy na 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy, czekamy, aż wystygnie i kroimy na kawałki.
Ciasteczka wątróbkowo-ryżowe
Składniki:
- 20 dag wątróbki drobiowej,
- 4 łyżki płatków ryżowych,
- 6 łyżek mąki,
- 1 jajko.
Wykonanie:
Tym razem proponujemy ciasteczka wątróbkowe z płatkami ryżowymi, które należy zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na kilka minut. Mięso trzeba zmielić. Kiedy płatki wchłoną wodę, trzeba wymieszać je z wątróbką i wyłożyć na blachę cienką warstwę. Piec w temperaturze 180°C przez pół godziny. Ostudzoną masę pokroić.
Ciasteczka wątróbkowe ze świeżą bazylią
Składniki:
- 0,5 kg wątróbki drobiowej,
- 1/3 szklanki oleju,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- kilka listków świeżej bazylii,
- 3 jajka.
Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę wykładamy na blachę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 20-30 minut. Po tym czasie można dodatkowo wysuszyć przez około 20 minut w temperaturze 100°C z termoobiegiem. Ostudzony placek kroimy na mniejsze kawałki.
Ciasteczka wątróbkowe ze świeżą pietruszką
Składniki:
- 250 g wątróbki z indyka,
- 1 łyżka oleju lnianego,
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej,
- świeża pietruszka (szczypta),
- 1 całe jajko.
Wykonanie:
Podobnie jak w poprzednich przepisach – mięso i świeżą pietruszkę miksujemy. Dodajemy łyżkę oleju lnianego, jajko i mąkę i dążymy do uzyskania jednolitej masy. Powstałe ciasto wykładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 180°C przez 20 minut. Ostudzone ciasto kroimy na małe kawałeczki.
Polecane przez redakcję
Reklama
Psy.pl to portalu tworzony przez specjalistów, ekspertów ale przede wszystkim przez miłośników zwierząt.
Zobacz powiązane artykuły
29.05.2023
Kamizelka chłodząca dla psa – czy warto ją kupić?
Ten tekst przeczytasz w 3 minuty
Psy mają o wiele mniej gruczołów potowych niż ludzie, w związku z czym ich zdolności obniżania temperatury swojego ciała są znacznie niższe. Kamizelka chłodząca dla psa powstała z myślą o ulżeniu zwierzakom podczas upału, jednak czy jest skuteczna i warta uwagi?
undefined
19.05.2023
Twój pies ma nadwagę? Sprawdź, jak mu pomóc!
Ten tekst przeczytasz w 4 minuty
Uważasz, że walka z nadwagą u psa jest trudna i nieprzyjemna? Nic bardziej mylnego! Jeśli twój pies ma nadwagę, możesz mu pomóc na kilka prostych sposobów. Skorzystaj z naszych wskazówek… i bawcie się dobrze!
undefined
14.05.2023
Padaczka u psa – objawy i przyczyny epilepsji u psa
Ten tekst przeczytasz w 7 minut
Atak drgawek połączony z utratą świadomości nie jest chorobą - to objaw nieprawidłowej aktywności mózgu. Padaczka u psa może być wywołana wieloma chorobami i wystąpić u psa każdej rasy i w każdym wieku.
undefined