19.11.2021
Czy kurczak wywołuje u psów alergię? Obalamy 7 mitów o mięsie
psy.pl
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Uważasz, że kurczak szkodzi psu, i dajesz mu tylko wątróbkę? Koniecznie przeczytaj ten tekst!
fot. Shutterstock
Im więcej mięsa w psiej diecie, tym lepiej – taką zasadę wyznaje wielu opiekunów. A czy jego zbyt duża ilość powoduje przebiałczenie? No i jak to w końcu jest z tym kurczakiem – wywołuje alergię czy nie? Obalamy najczęściej powtarzające się mity o mięsie.
1. Kurczak najczęściej wywołuje alergię
Wielu opiekunów psów traktuje kurczaka niemal jak truciznę. Uważa się, że powoduje on między innymi dolegliwości skórne, brudne zacieki pod oczami u białych psów i zapalenia uszu. Jednak kurze mięso nie uczula bardziej niż wołowina, jajka czy ryby. Alergię pokarmową może wywołać każdy składnik diety, w tym zboża (nawet ryż!) czy jagnięcina, którą często uważa się za mięso niemogące powodować uczulenia.
2. Mięso zawiera wszystkie potrzebne psu składniki
Ten mit nie jest na szczęście zbyt powszechny. Dieta domowego czworonoga powinna opierać się na mięsie, jednak nie może być ono jedynym jej składnikiem! Nawet dzikie psowate, takie jak wilki, podjadają czasem trawę czy skubną z krzaka leśne owoce, uzupełniając dzięki temu swoją dietę o błonnik pokarmowy, witaminy i antyoksydanty
3. Tłuste mięso jest niezdrowe
W diecie zdrowego psa powinien znaleźć się tłuszcz. To najlepsze źródło energii dla psiego organizmu i ważny składnik budulcowy. Psiaki nie cierpią na miażdżycę i nie muszą walczyć z wysokim cholesterolem. Dlatego podawanie im wyłącznie chudej piersi z kurczaka czy indyka może spowodować niedobory pokarmowe.
4. Warto podawać psu zepsute mięso
Nieprawda! W wyniku rozkładu w mięsie namnażają się szkodliwe bakterie, które wydzielają toksyny. Podanie psu nadpsutego mięsa w najlepszym wypadku skończy się biegunką, w najgorszym – poważnym zatruciem.
5. Wieprzowina nie ma żadnych wartości
To nieprawda! Wieprzowina zawiera wiele cennych aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Nie należy tylko przesadzać z jej ilością (jest bardzo tłusta) i nie wolno podawać jej na surowo, bo może zawierać groźne pasożyty powodujące włośnicę.
6. Podroby mogą stanowić podstawę psiej diety
Podroby zawierają dużo składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jednak ich przedawkowanie może spowodować zaburzenia trawienia, pracy nerek i serca oraz nadmierną łamliwość kości, zwłaszcza u szczeniaków.
7. Mięso powoduje przebiałczenie
Karmienie mięsożernego psa mięsem miałoby wywoływać choroby skóry, grzybicę, zaburzenia pracy nerek i świąd. Tymczasem mięso, nawet chude, składa się przede wszystkim z wody i zawiera zaledwie 25% białka! Za objawy „przebiałczenia” odpowiadają zwykle alergie pokarmowe na dany rodzaj białka zwierzęcego.
A jakie ty znasz mity o mięsie?
Autor: Dakota Świątkowska
Psy.pl to portalu tworzony przez specjalistów, ekspertów ale przede wszystkim przez miłośników zwierząt.
Zobacz powiązane artykuły
02.09.2025
Sezon na kleszcze. Kiedy się zaczyna i jak długo trwa?
Ten tekst przeczytasz w 3 minuty
Przyjęło się uważać, że sezon na kleszcze w Polsce zaczyna się wiosną wraz z pierwszymi roztopami. Okazuje się jednak, że kleszcze mogą być aktywne przez cały rok! Pies może złapać kleszcza nawet zimą…
undefined
25.07.2025
Wady zgryzu u psa. Jak powinien wyglądać prawidłowy psi zgryz?
Ten tekst przeczytasz w 4 minuty
Wady zgryzu u psa to nie tylko problem estetyczny. Krzywe zęby mogą być powodem wielu kłopotów ze zdrowiem i dyskwalifikacji na wystawie. Czy można coś zrobić, kiedy pies ma krzywe zęby?
undefined
22.07.2025
Krzywica u psa. Jak rozpoznać krzywicę u szczeniaka i jak mu pomóc?
Ten tekst przeczytasz w 3 minuty
Krzywica u psa to choroba tkanki kostnej, która dotyka młode psy żywione nieodpowiednią dietą. Jak rozpoznać i jak leczyć krzywicę u szczeniaka?
undefined